Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skyldig i bilbomben i Drammen

Magnar Illøkken (42) skyldig på alle punkter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Magnar Illøkken (42) er kjent skyldig i å ha forsøkt å drepe ekskona med en bilbombe i Drammen i fjor. Ekskona uttrykker lettelse over kjennelsen i Borgarting lagmannsrett onsdag. Aktor vil kreve at Illøkken dømmes til forvaring.

Juryen brukte bare snaue to timer før den kom tilbake i rettssalen med kjennelsen om at Illøkken var skyldig på alle tiltalepunkter.

- Skuffet

- Min klient er svært skuffet. Han stolte på at lagretten ville legge mer vekt på de tingene som støttet hans forklaring enn hva det ble gjort i tingretten i Drammen, sier advokat Frode Sulland til NTB.

Juryen skulle svare på om 42-åringen med overlegg forsøkte å drepe ekskona med en hjemmelaget bombe av dynamitt og bensin. Bomben eksploderte da hun åpnet døra på bilen sin på Åssiden i Drammen 23. januar i fjor. Den nå 37 år gamle kvinnen overlevde mirakuløst, men vil resten av sitt liv slite med skadene hun ble påført.

Ankedomstolen ville også ha svar på om Illøkken hadde gjort seg skyldig i mordbrann og om han ulovlig hadde anskaffet seg dynamitt. Også på begge disse punktene mente juryen at 42-åringen hadde brutt loven og kjente ham skyldig.

Torsdag starter prosedyrene om hva slags straff Illøkken skal dømmes til og om han skal dømmes til å betale erstatning til ekskona og andre skadelidte. Dom i saken ventes fredag eller mandag.

Ekskona lettet

Ekskona til Magnar Illøkken er lettet over rettens avgjørelse.

- Min klient er svært lettet og fornøyd med at retten falt ned på denne avgjørelsen, sier 37-åringens bistandsadvokat, Anne Cathrine Vogt, til NTB.

Tobarnsmoren var ikke selv til stede i retten da juryen leste opp kjennelsen, men fikk beskjed om utfallet fra bistandsadvokaten. I tingretten ble hun tilkjent nesten 1,3 millioner kroner i erstatning fra den tidligere ektefellen. Etter eksplosjonen har kvinnen behov for flere spesielle behandlingsmetoder for brannskadene hun ble påført og mye av dette er kostnader hun selv må dekke.

Strid om forvaring

I Drammen tingrett i april i år ble Illøkken dømt til ti års fengsel og anket dommen.

På initiativ fra Riksadvokaten anket også påtalemyndigheten fengselsstraffen. I tingretten ba aktor Pål S. Berg om forvaring i inntil 12 år for den tiltalte, men fikk ikke medhold i sitt krav.

- Jeg forstår ikke hvorfor påtalemyndigheten er så standhaftige i sitt krav om forvaring. Dette er ikke en forvaringssak, sier Sulland.

Aktor tilfreds

- Vi er tilfreds med kjennelsen fra juryen, sa politiadvokat Monica Hanø til NTB.

Hun ville ikke kommentere nærmere hva påtalemyndigheten vil legge vekt på i prosedyren, men legger ikke skjul på at kravet om forvaring vil stå sentralt.

- Det er kjent at påtalemyndigheten anket over straffereaksjonen i tingretten, og at vi har et annet syn enn forsvarerne når det gjelder forvaring, sier Hanø.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media