Skyldig, men er det nok?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag slo Stockholm tingrett fast at Miljailo Mijailovic er skyldig i drapet på Sveriges utenriksminister Anna Lindh. Retten trengte bare en kort drøfting. Avhengig av rettspsykiaternes konklusjoner vil retten dømme ham til fengsel eller forvaring.

Behandlingen i domstolen har vært formell, lite dramatisk og svært korrekt. Det er lite som tyder på at noe uavklart vil bli hengende igjen og gi grunnlag for mytedannelser og tvil etter denne domstolsbehandlingen, slik det gjorde etter rettssaken mot ham som ble tiltalt, men frikjent for mordet på statsminister Olof Palme. Før dommen falt på mandag ble spørsmålet reist om en fellende dom mot Mijailovic vil bidra til å lege det nasjonale traume som mordet på Olof Palme er i Sverige. Vi tror det er mer sannsynlig at nasjonen fortsatt vil slite med ettervirkningene av at en sittende statsminister og en sittende utenriksminister er blitt drept i løpet av mindre enn tjue år. Det er Sverige alene om i den vestlige, industrialiserte verden.

Tingrettens kjennelse gir svar på spørsmålene «hvem» og «hvordan» i saken om drapet på Anna Lindh, mens det mangler mye på at spørsmålet om hvorfor dette skjedde, er besvart og forstått. Situasjonen ville vært mye verre om drapet på Lindh ikke var blitt oppklart, men det er ikke sikkert at skyldig-kjennelse og etterfølgende dom er tilstrekkelig til at nasjonen kan legge Palme- og Lindh-sakene bak seg.

Mye har sviktet når både statsministeren og utenriksministeren blir myrdet i løpet av en periode på sytten år. Sverige er et land med et forbausende høyt voldsnivå. Det begås forholdsvis mange flere drap der enn i andre nordiske land. I helga ble to attenårige kvinner skutt og drept på en skogsvei. Politifolk er skutt ned og drept i tjeneste, med kaldt blod. Høyreekstremister har stått bak en rekke tilfeller av politisk vold og drap på en politisk motstander, en fagforeningsleder.

Kanskje finnes det sammenhenger her, kanskje ikke. Kjennelsen i tingretten er bra for Sverige, men neppe alene tilstrekkelig til å befri nasjonen fra traumene.