«Skyldig», men ikke slik Bush hadde tenkt

Slik ble Jose (36) behandlet i fengselet. I går fikk han sin dom - fem år etter arrestasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den amerikanske statsborgeren Jose Padilla har sittet fengslet under ekstreme forhold siden 2002, i flere år uten noen form for siktelse, og helt fram til i går kveld uten noen dom.

En jury i Miami har kjent Padilla skyldig sammen med to andre menn, Adham Hassoun og Kifah Jayyousi, i å ha bistått islamske ekstremister i utlandet med forsyninger, penger og rekrutter. Straffeutmålingen er ikke klar. 36-åringen risikerer fengsel på livstid.

- Dette er en stor seier for myndighetene og for justisdepartementet. Mange mennesker blant annet fra Det hvite hus fulgte med på denne saken, sier den tidligere Miami-statsadvokaten Guy Lewis til nyhetsbyrået AP.

Men dommen som nå foreligger er milevis unna det Padilla opprinnelig ble anklaget for.

Fra toppterrorist til læregutt

Padilla, som konverterte til islam på 1990-tallet, ble arrestert i Chicago i mai 2002 som «kronvitne» knyttet til 11. september. Bush personlig beordret en måned senere, to dager før en dommer skulle ta stilling til lovligheten av fengslingen, at Padilla skulle falle inn i den kontroversielle kategorien «fiendtlig stridende». Begrunnelsen var at han hadde deltatt i «krigslignende handlinger» og var en trussel for USAs sikkerhet.

Dermed kunne han, etter myndighetenes mening, holdes i militært fengsel uten å være beskyttet av amerikansk lovgivning. Bush-administrasjonen kalte den gang arrestasjonen av Padilla en «viktig seier» i den såkalte krigen mot terror.

Myndighetene stemplet ham som en topptrent superterrorist som var i ferd med å gjennomføre et spektakulært angrep med en «skitten bombe» i en amerikansk storby, noe som ville ha dekket deler av USA med radioaktivt nedfall og skapt panikk i hele landet. Siden har anklagene forvitret.

- EN STOR SEIER: Jose Padilla ble i går dømt for det som skal ha vært bistand til al-Qaida, sammen med to medtiltalte. Men ingen nevner lenger de dramatiske terrorplanene han først ble anklaget for. Foto: ALAN DIAZ / AP
- EN STOR SEIER: Jose Padilla ble i går dømt for det som skal ha vært bistand til al-Qaida, sammen med to medtiltalte. Men ingen nevner lenger de dramatiske terrorplanene han først ble anklaget for. Foto: ALAN DIAZ / AP Vis mer

Da rettssystemet omsider ble koblet inn i, kokte tiltalen i hovedsak ned til at 36-åringen i 2000 skal ha ønsket å dra på en Al-Qaida-treningsleir. Det sentrale beviset er ifølge AP fingeravtrykk på et skjema der det skal framgå at Padilla meldte seg på terroropplæringen.

Fikk ikke advokathjelp

Fra arrestasjonen i 2002 til 2005 satt Padilla fengslet i full isolasjon på en militærbase i South Carolina, under svært spesielle forhold. Den eneste gangen han var utenfor cella si var under transport til et tannlegebesøk, med ekstreme tvangsmidler og bevokning.

I den hemmelighetsfulle fengslingsperioden skal han ha blitt satt i såkalte stressposisjoner, fått hette over hodet, blitt angrepet, truet med nærstående henrettelse, blitt holdt søvnløs, og ha blitt tvunget til å innta et LSD-lignende «sannhetsserum». Samtidig er det på det rene at Padilla ble nektet advokathjelp i nesten to år.

Myndighetene i USA hevder på sin side at fangens «grunnleggende behov» ble ivaretatt.

Først i fjor ble Padilla overført til et sivilt fengsel. Da stolte han ikke på noen, og var ifølge forsvarsadvokatene hans lenge usikker på om de faktisk var hans forsvarere eller bare agenter for myndighetene.

En lang rekke forsøk på å få saken avvist på grunnlag av den ekstremt lange perioden fra fengsling til rettssak, har vært nytteløse. Advokater og menneskerettighetsaktivister i USA frykter dommen i Padilla-saken gir myndighetene frikort til å behandle andre fanger like ille uten konsekvenser.

- Mange jurister mener at myndighetene klarte å trikse med systemet, sier jusprofessor Jonathan Turley ved George Washington University til nyhetsbyrået AP.

«Skyldig», men ikke slik Bush hadde tenkt
<B>TANNLEGEBESØK:</B> Dette skal ha vært den eneste lufteturen Padilla fikk i løpet av tre og et halvt år mens han satt fengslet uten rettigheter og advokatbistand på en militærbase i South Carolina.