Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skyldig, sa juryen - mann (60) dømt for voldtekt for femte gang

Var fri mann i 31 dager etter 38 år i fengsel.

 KJENT SKYLDIG - OGSÅ I LAGMANNSRETTEN:  Forsvarer, advokat Vibeke Hein Bæra og aktor, statsadvokat Håvard Kalvåg under den første runden i Nordre Jarlsberg tingrett i Horten. Nå har juryen i Agder lagmannsrett kjent den 60 år gamle mannen skyldig i voldtekt på nytt. FOTO: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET.
KJENT SKYLDIG - OGSÅ I LAGMANNSRETTEN: Forsvarer, advokat Vibeke Hein Bæra og aktor, statsadvokat Håvard Kalvåg under den første runden i Nordre Jarlsberg tingrett i Horten. Nå har juryen i Agder lagmannsrett kjent den 60 år gamle mannen skyldig i voldtekt på nytt. FOTO: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Juryen i Agder lagmannsrett i Tønsberg svarte i formiddag «ja» på skyldspørsmålet, og dermed har en 60 år gammel mann, opprinnelig fra Oslo, fått sin femte dom for voldtekt.

Fredag kommer dommen med straffeutmåling.

Han har tidligere sonet 38 år med fengsel og sikring for fire tidligere voldtekter og et drap.

Agder lagmannsrett har nå kjent mannen skyldig på nytt for voldtekt av en kvinne i Horten 29. juni 2014.  Dette var en ankesak fra fellende dom i Nordre Vestfold tingrett i fjor høst.

Der ble han dømt til seks års forvaring med fire års minstetid for det forholdet han nå har fått prøvet om igjen for lagmannsretten.

31 dager som fri mann
Mannen hadde bare vært løslatt i 31 dager da han ble anmeldt og pågrepet for voldtekt av en kvinne han hadde møtt på en pub i Horten samme kveld.

Ingen involverte i de to rettssakene har bestridt at mannen og kvinnen hadde sex. Spørsmålet var begge ganger om det var frivillig.

Tiltalte og hans forsvarer, advokat Vibeke Hein Bæra, har i begge rettssakene stått på at det var frivillig. Forsvareren har blant annet pekt på at kvinnen ikke ville være med til legeundersøkelse samme natt, og ikke ville forklare seg for politiet før fem uker etterpå.

- Veldig lettet
Kvinnen hadde følelsesmessige problemer med å gjennomgå hele historien på nytt da hun skulle forklare seg og svare på spørsmål fra dommer, aktor, forsvarer og egen bistandsadvokat i retten tirsdag.

Hun dro fra retten umiddelbart før tiltalte forklarte seg, og hun var heller ikke tilstede i dag da juryen kom med svaret på skyldspørsmålet.

Bistandsadvokat Helge Hjetland har vært i kontakt med henne etterpå.

- Hun er veldig lettet og glad over at hun er blitt trodd, og at hun nå kan legge dette bak seg og komme videre, sier Hjetland til Dagbladet.

- Innhentet av fortiden
Tiltalte var tilstede da juryen kjente han skyldig.

- Min klient er veldig skuffet. Han sitter igjen med en følelse av at han er forhåndsdømt og at det er fortiden som har innhentet han, sier forsvarer Vibeke Hein Bæra til Dagbladet.

 LANGT RULLEBLAD:  Den nå 60 år gamle mannen fra Oslo under en tidligere rettssak, der han innrømmet å ha drept en 52 år gammel kvinne i Torshovdalen i Oslo mellom 20. og 21. mai 1993. Han var da 14 år yngre enn drapsofferet. Faksimile: Dagbladet 3. november 1994.
LANGT RULLEBLAD: Den nå 60 år gamle mannen fra Oslo under en tidligere rettssak, der han innrømmet å ha drept en 52 år gammel kvinne i Torshovdalen i Oslo mellom 20. og 21. mai 1993. Han var da 14 år yngre enn drapsofferet. Faksimile: Dagbladet 3. november 1994. Vis mer

Mannen sitter på Ila, og fredag bestemmer lagmannsretten om dommen blir den samme som i tingretten og som aktor, statsadvokat Håvard Kalvåg, krevde i lagmannsretten: seks års forvaring med minstid på fire år og 150 000 kroner i oppreisning til offeret.

Forsvareren har bedt om ordinær fengelsstraff.

Saken ble avviklet etter den gamle lagretteordningen med 10 sivile jurymedlemmer, hvorav «flere enn seks» må svare ja for at tiltalte kan bli dømt.

Ett av jurymedlemmene ble syk under saken, men rettens administrator, lagdommer Guro Vale Kvavik, godkjente at «flere enn seks» av ni var innenfor lovverket.

Stemmefordeling i juryen blir ikke oppgitt.

LES OGSÅ: 

 Fengselet har aldri turt å prøveløslate ham. Neste uke slipper han ut etter 21 år bak murene  

 Mann (59) satt nesten 30 år i fengsel for drap og voldtekt. Nå er han siktet for å ha voldtatt på nytt  

• - Det å si at han er for farlig blir helt feil  

• Det er risikosport de luxe

• Voldtektsofferet «Tone»: - Jeg har vondt av de andre ofrene, for hva de har vært gjennom 

 BLE TRODD - IGJEN:   Advokat Helge Hjetland har bistått kvinnen under hele saken, også i Agder lagmannsrett i Tønsberg denne uka. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.
BLE TRODD - IGJEN: Advokat Helge Hjetland har bistått kvinnen under hele saken, også i Agder lagmannsrett i Tønsberg denne uka. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET. Vis mer

• Voldtok og drepte, sonet 21 år og slapp ut igen: Nå må mannen (60) svare for ny voldtektsanklage

• - Han lurer på om det er et forsøk på å bli kvitt ham fra samfunnet, og om hun er et middel for å få ham bort 

 - Jeg gråt og sa at jeg ikke ville. Han sa «nå skal du gjøre med meg som jeg gjorde med deg»

• - Uansett om jeg har 35 år i fengsel bak meg, så har jeg sonet og gjort opp for meg 

 Kvinnens forklaring skiller seg fra vitnenes: - Et broket bevisbilde 

• - Han var rolig, men verbalt irritert over å bli pågrepet etter å sittet så lenge inne. Han trengte ikke håndjern 

• - Jeg hørte koselyder. Frivillige koselyder

• Ber om at tidligere draps- og voldtektsmann idømmes forvaring

 - Kan det være at det har gått opp for henne hva hun har gjort? «Skjørtet ligger hos det uønskede monsteret»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling