«SKYLDIG»

NEW YORK (Dagbladet): Helt overraskende erklærte de seks Kentucky-ungdommene som er tiltalt for drapene på Vidar, Delphina og Tabitha Lillelid, seg i går skyldige for statsadvokaten. Avtalen ble inngått for å unngå dødsstraff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I natt skulle de gjenta erklæringen overfor dommer James E. Beckner i Greenville, Tennessee, for å formalisere tilståelsesavtalen.

I bytte for skyldig-erklæringen trakk statsadvokat C. Berkeley Bell tilbake kravet om dødsstraff for Natasha Cornett (18), Crystall Sturgill (18), Dean Mullins (20) og Joe Risner (21).

Jason Blake Bryant (14) og Karen Howell (17) skulle stilles for retten og dømmes som voksne, men kvalifiserte ikke til dødsstraff.

Avtalen med statsadvokat C. Berkeley Bell gikk ut på at de tiltalte i går skulle møte i retten hos dommer Beckner og formelt gjenta at de erklærer seg skyldige i drapene på en grusvei ved I-81 i Tennessee den 6. april i fjor. Hver enkelt av ungdommene fikk der spørsmål om de var klar over konsekvensene av sin skyldig-erklæring, som betyr at de fraskriver seg retten til alle framtidige appeller. Denne drapssaken vil aldri mer komme opp for en domstol.

Straffeutmåling

Hver enkelt av de tiltalte bekrefter at de har skjønt rekkevidden av sin erklæring, og undertegner til slutt et skjema.

Denne overraskende utviklingen i saken betyr at rettssaken som skulle begynne mandag med utvelgelse av jury i byen Cleveland, helt sør på grensa mellom Tennessee og Georgia, ikke vil finne sted. I stedet starter straffeutmålingssaken i Greenville på mandag.

Det er nå dommer Beckner som avgjør straffeutmålingen. De tiltaltes advokater vil være straffeutmålingsvitner, som er psykologer og andre typer eksperter, og som holder straffeutmålingsprosedyrer.

De tiltalte ungdommene vil nå bli dømt til fengsel på livstid uten sjanse til benådning eller prøveløslatelse. I Tennessee betyr det livstid. Får de lavere straff må de sone i minst 51 år.

Opplagt sak

Bevismengden mot satanistgjengen som la ut på en draps- og ransturnè fra kullgruvebyen Pikeville i Kentucky i fjor vår etter en nattlig seanse på et lokalt motell med mye blod, var overveldende.

De ble observert av mange vitner på rasteplassen ved I-81 der Vidar og Delphina Lillelid hadde stoppet for å gå på do med sine to barn, seksåringen Tabitha og toåringen Peter.

Ungdommene, som kjørte i Joe Risners Chevrolet Citation, hadde parkert ved siden av den store van'en til Lillelid-familien. En rekke vitner så at de to bilene kjørte ut av rasteplassen sammen med flere av ungdommene i Lillelid-familiens bil.

Seinere ble familien på fire funnet i en veggrøft noen kilometer unna. Vidar og Delphina var skutt og drept. Tabitha og Peter var også skutt, men levde fortsatt. Tabitha døde dagen etter på sykehus. Hun var skutt gjennom hodet. Peter var skutt gjennom øyet og i brystet, men overlevde mirakuløst. Han bor nå hos sin tante Randi i Sverige som fikk omsorgsretten for gutten ved en rettssak i fjor sommer.

Tatt i Mexico

Lillelid-familiens bil var forsvunnet, mens Joe Risners Chevrolet sto igjen på åstedet. Ungdommene og bilen ble etterlyst. De seks forsøkte å ta seg over grensa til Mexico ved byen Douglas i Arizona, men fikk ikke lov å kjøre inn i landet fordi Jason Bryant og Karen Howell var mindreårige. Da bilen kom tilbake til amerikansk side, ble bilen konstatert stjålet og ungdommene arrestert.

De ble alle utlevert til Tennessee fra Arizona der de har sittet i varetekt siden i fjor.

Tennessee har ikke henrettet noen på 35 år, men besluttet å kreve dødsstraff for de fire eldste ungdommene.