Skylte ned Koranen i do

Minst fire drept i opptøyer i Afghanistan etter amerikansk tabbe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Minst 70 ble også såret i opptøyer i Afghanistan fordi amerikanske etterforskere skal ha skylt Koranen ned i do i et forsøk på å påvirke fanger under avhør.

Myndighetene skal nå ha kontroll over situasjonen i Jalalabad, der de største opptøyene fant sted. Men i helga skjøt afghansk politi mot demonstranter som var rasende på grunn av tildragelsen.

Den spesielle avhørsmetoden skal ifølge Newsweek ha blitt brukt på den amerikanske basen i Guantanamo på Cuba.

Uten lov og dom

Det er fortsatt 520 innsatte på Guantanamo-basen. De innsatte sitter der uten at de får prøvd sine saker for noen domstol. Praksisen er i strid med internasjonal rett.

Amerikanske styrker i Afghanistan holdt seg unna opptøyene, som ble slått ned av afghanske politistyrker.

- Politiet åpnet ild og skjøt i lufta over mobben for å kontrollere den, sier politisjefen i Jalalabad, Abdul Rehman til telegrambyrået AFP.

- Det er åpenbart at ødeleggelse av enhver hellig bok er forkastelig og ikke i overenstemmelse med amerikansk politikk og praksis, sier talsmann i amerikansk UD, Tom Casey.

Minst fire ble drept under opptøyere i Jalalabad i helga. Foto: SCANPIX
Minst fire ble drept under opptøyere i Jalalabad i helga. Foto: SCANPIX Vis mer

Mot utlendinger

Opptøyene vendte seg mot vestlige utlendinger, og utenlandske organisasjoner er i ferd med å trekke seg ut av Jalalabad. FNs gjestehus var et av målene for de rasende demonstrantene som ropte «Død over Amerika» mens de ramponerte biler og knuste butikkvinduer.

- De ropte anti-Karzai og anti-Bush-slagord. Rasende demonstranter væpnet med stokker og steiner slåss mot politiet i sentrum, sier et utenlansk vitne til BBC.

Newsweek skrev før helga at amerikanske etterforskere ved Guantanamo Bay hadde brukt det muslimer oppfatter som skjending av koranen for å presse de innsatte i avhør. Newsweek skrev at koranen var plassert på toaletter, og at ved minst et tilfelle hadde Koranen blitt skyld ned i do.

Den pakistanske regjeringen sa søndag at den var dypt bekymret for rapportene. Islamistiske partier i Pakistan planlegger demonstrasjoner over hele landet på fredag i protest mot de nye amerikanske avhørsmetodene.

Demonstrasjoner også Afghanistans hovedstad Kabul i dag.