Skynd deg hjem til jul

Stappfulle tog og fly. Bussgaranti kan redde juleferien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er fortsatt noen få ledige plasser på juletogene - bare ikke nordover.

I morgen, 21. desember, er både Dovrebanen og Nordlandsbanen nordover smekkfulle. Det samme gjelder lørdag. Det betyr at skal du nordover med tog, og ikke har bestilt billett, så kommer du tidligst hjem lillejulaften.


Fulle tog

- Morgendagen er årets store trafikkdag for oss. Samtidig får vi en ekstra reisedag siden julaften er på mandag. Dermed får folk to fridager å reise på, og vi får også bedre kapasitet, sier Åge-Christoffer Lundeby, informasjonssjef i NSB til Dagbladet.no.

NSB har alle tog i trafikk i jula, og kjører med totalt 29 500 ekstra seter.

-Vi satser ekstremt på å få folk hjem til jul. I morgen er det først og fremst togene nordover, Oslo-Trondheim og Trondheim-Bodø, som er fulle. Men hvis du bare er fleksibel, skal det være mulig å komme seg med på alle strekninger før julaften, sier Lundeby.


Full Nordlandsbane

Han forteller at i jula er det som regel rutene ut fra Oslo som blir først fulle. Og Nordlandsbanen.

JULETRAFIKK: Her får ventende julepassasjerer på Heathrow julegodter av julenissen som plaster på fosinkelses-såret. Foto: SCANPIX
JULETRAFIKK: Her får ventende julepassasjerer på Heathrow julegodter av julenissen som plaster på fosinkelses-såret. Foto: SCANPIX Vis mer

En vanlig dag har NSB rundt 80 000 passasjerer i østlandsområdet. Sannsynligvis er det mange. Mange flere i morgen.

- Det vi kan si, er at alt som kan rulle og gå av tog, er ute på skinnene i disse dager, sier Lundeby.


Årets bussdag

For den som enda ikke har bestilt billett, og fortsatt har tenkt seg hjem til jul, kan bussen være et godt alternativ.

- I morgen blir det en stor dag for oss, sannsynligvis den største i året. Vi regner med rundt 30 000 passasjerer på alle rutene våre til sammen, sier driftssjef Jarle Bugge i NOR-WAY Bussekspress til Dagbladet.no.

Det er tre ganger så mange passasjerer som en vanlig fredag. NOR-WAY Bussekspress har totalt 37 ruter over hele landet - fra fylke til fylke. Og alle er garantert plass.


Garantert plass på bussen

- Vi kan garantere at alle kommer hjem til jul. På de store, tunge rutene stiller vi med busser hele døgnet. På enkelte ruter, som til Volda, har vi seks-sjudoblet kapasiteten. Det er en av de mest belastede avgangene i morgen. Også rutene opp til Trondheim og ned til Sørlandet trekker mye folk, sier Jarle Bugge.

Skynd deg hjem til jul

Han anslår at trafikken til Oslo er nesten like stor som ut av Oslo. Men anbefaler folk som skal reise fra Oslo bussterminal i morgen, å være ute i god tid. På grunn av at få bestiller billetter på forhånd, må busselskapet ofte hyre inn ekstra busser og sjåfører på sparket dersom busser blir fulle underveis.


Være ute i god tid

- Hvis vi må sette opp sju ruter der det vanligvis går én, sier det seg selv at noen kanskje kan kjøre litt før tida, andre litt etter. Folk må dessverre regne med litt forsinkelser i morgen, men vi håper å slippe å stå i stampe ut fra Oslo i morgen, sier Bugge.

For noen tar nok også med seg bilen på juleferie. Og sjansen for at de drar i morgen ettermiddag, er ganske stor.

Rådet fra flyselskapene når det gjelder morgendagen, er unisont: Vær ute i god tid!

Likevel er ikke morgendagen den travleste på Gardermoen - det er siste dagen før skolenes sommerferie og høstferie.

- I juni og september er det fortsatt forretningsreisende, mens i jula er det stort sett familiereisende. Likevel har vi en travel dag i morgen, med rundt 70 000 passasjerer, sier informasjonssjef Jo Kobro på Gardermoen til Dagbladet.no.


Ikke ras av sykemeldinger

Foreløpig ser trafikken ut til å kunne gå etter planen i morgen, og været på Gardermoen ser ut til å bli stabilt og bra.

- Foreløpig ser det ut til at vi får en bra jul. Vi er bemannet ut fra at det blir stor trafikk i morgen, og bemanningen ser bra ut hele jula, sier Kobro.

Flere har fryktet og delvis annonsert et ras av sykemeldinger på grunn av SAS\' planer om å selge ut bakkemannskapene, men det ser ikke ut til å komme.

- Jeg har sjekket det i dag, og bemanningen er bra alle steder. Dette har ikke hatt noen innvirkning på trafikken hos oss, sier Kobro. Og legger til:

- Men det blir mye folk, så vær ute i god tid.


Fulle fly nordover

Flyselskapet Widerøe har veldig travle dager i jula, og kjører med fulle fly stort sett overalt.

- Hos oss er så godt som alt fullt. Det eneste ledige er noen få ruter fra Torp til Bergen, Stavanger og Trondheim. Vi er et typisk folk-skal-hjem-selskap, og i jula skal folk hjem, sier informasjonssjef i Widerøe, Richard Kongsteien.

Han forteller at flyene nordpå, i Troms og Finnmark, blir fulle først - allerede tidlig i november, men også mellom Bergen og Bodø eller Tromsø er det rift om julebillettene.

- Vi regner med rundt 8000 passasjerer i morgen. Det er nesten dobbelt så mye som på en vanlig dag, sier Kongsteien.


SAS flyr for fullt

Også med SAS er det nærmest umulig å komme seg nordover før julaften.

- Både Bodø og Tromsø er helt utsolgt fram til julaften, og har du tenkt deg til Bergen eller Stavanger før jul, så bør du bestille fort, sier informasjonssjef Thomas Midteide i SAS Norge.

Han forventer rundt 40 000 SAS-passasjerer innenriks i morgen.

- Denne helga er en av de aller største utfartshelgene i året, og det merker vi, sier Midteide.


- Ikke for mye håndbagasje

Det samme sier Norwegian, som også har fullest fly mellom nord og sør.

Mitt beste råd er å sjekke lavpriskalenderen vår for å se hvor det finnes ledige billetter, sier informasjonssjef Anne Grete Ellingsen i Norwegian til Dagbladet.no.

Hun oppfordrer folk til å møte opp på flyplassen i god tid - og pakke godt.

- I morgen kommer vi til å være restriktive med håndbagasjen siden flyene er så fulle. Derfor er det viktig at folk pakker godt, sier Ellingsen.

Og da - er det bare været som er det store spørsmålet når det gjelder juletrafikken. Foreløpig er det verst nordpå, der stormen Rita har herjet noen dager.

- Været kan vi gjøre lite med. Men vi vil gjøre det vi kan for å få folk av gårde , sier Anne Grete Ellingsen.

Ergo er moralen: Har du ikke gjort det enda, så kjøp billett - fort. Særlig hvis du skal nordover. Da bør du dessuten gå om bord snart hvis du skal ta bussen.


Forsinkelser

Mange reiser også i dag, og på Gardermoen må julepassasjerene belage seg på en del forsinkelse utover mot kvelden.

- Trafikken er mellom en halv og en time forsinket nå. Dette skyldes hovedsakelig tåke og ising i motoren, som må fjernes med varmluft. Derfor blir det lengre avstand mellom avgangene, sier Jo Kobro ved OSL til Dagbladet.no i 15-tida.

Kobro opplyser at forsinkelsene forplanter seg rundt om i flyplassnettverket, og at trafikken først i kveld vil være i rute igjen.

<B>FULLE TOG: Togene nordover er fulle både i morgen og lørdag, og skal du hjem med tog bør du bestille billett fort.