LENGTER TIL OVERFLATEN: Ariel Ticona frykter at redningsarbeidet tar for lang tid. Han har aldri kunnet holde datteren Esperanza i sine egene armer. Der venter hun sammen med kona Elizabeth Segovia. Foto: AFP/Scanpix
LENGTER TIL OVERFLATEN: Ariel Ticona frykter at redningsarbeidet tar for lang tid. Han har aldri kunnet holde datteren Esperanza i sine egene armer. Der venter hun sammen med kona Elizabeth Segovia. Foto: AFP/ScanpixVis mer

- Skynd dere før fjellet kollapser

Gruvearbeidern Ariel som ble far i gruven frykter for sitt liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Aksjonen for å redde de 33 gruvearbeiderne i Chile vil starte midnatt, natt til onsdag (04.00 norsk tid).

En av de innesperrede gruvearbeiderne, Ariel Ticona, har skrevet et desperat brev til sin far. Han frykter at reddningsoperasjonen for å få de 33 gruvearbeiderne opp, kan føre til at taket i gruverommet der de sitter kan rase sammen. På utsiden venter hans kone Elizabeth Segovia og deres datter Esperanza som ble født mens han satt innesperret sammen med sine kolegaer 622 meter under bakken. I morgen blir første gang han kan holde sin datter i armene - hvis alt går bra på turen til overflaten.

- Jeg håper at redningsaksjonen ikke tar mye lengre tid nå, for i går begynte fjellet og bevege på seg og lagde urovekkende lyder, skriver Ariel Ticona (29) i et brev til sin far, ifølge Daily Mail.

Dårlig tegn
- Vi har hørt steiner som faller, og vi vet ikke om det er over oss eller under oss, men det er ikke noe godt tegn, skriver Ticona.

Redningsarbeidere på sin side føler seg ganske trygge på at de klare å bringe gruvearbeiderne opp i sikkerhet. De har testet redningskapselen fire ganger etter at de har fått forsterket 100 meter av sjakten med metalrør.

Før de hentes opp må gruvearbeiderne drikke en spesialblanding før selve redningsaksjonen kan starte. Væskeblandingen skal redusere kvalme og forhindre oppkast når arbeiderne heises de 622 meterne opp til overflaten.

Medisinsk undersøkelse Når de er hentet opp, blir de utstyrt med mørke briller, som skal skåne dem for dagslyset de ikke har sett siden 5. august i sommer, da gruven kollapset. De vil gjennomgå en medisinsk undersøkelse og myndighetene har stilt til rådighet et sykehus like i nærheten.

Gruvearbeiderne har gjennom Alejandro Pino, en lokal journalist som har hatt daglig kontakt med dem og gitt dem råd om hvordan de skal takle media, uttrykt at de først vil møte familiene sine.

Vil møte familiene - Deres første prioritering er å treffe sine nærmeste. Etter dette vil de være tilgjengelig for intervjuer med nasjonale og internasjonale medier, sier han.

SKAL HENTES UT: Det var jubel da redningsmannskapene klarte å borre seg ned til gruvearbeiderne. Foto: REUTERS/Scanpix
SKAL HENTES UT: Det var jubel da redningsmannskapene klarte å borre seg ned til gruvearbeiderne. Foto: REUTERS/Scanpix Vis mer

Alejandro Pino har prøvd å trene gruvearbeiderne på å besvare spørsmål når de kommer opp til overflaten. Der venter ifølge The Guardian nærmere 2 000 mediefolk på de 33 gruvearbeiderne.

Kameratskap - Jeg prøvde å forberede dem på å holde en tale og ba dem om å oppsummere med et ord hva som var viktigst, og svaret deres bevegde meg dypt. Ordet var «kameratskap», sier han til den britiske avisen.

Grafikk: RNGS/Scanpix
Grafikk: RNGS/Scanpix Vis mer