Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Skyt dem, bare skyt dem»

Dødsranerne lyttet på politiets samband mens de ranet tellesentralen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet mener ranerne avfyrte de første skuddene. David Toska sier politiet skjøt først. Det skal også Kjell Alrich Schumann ha forklart til en kamerat etter ranet.

Et sentralt spørsmål i saken blir hvem som avfyrte de første skuddene.

Sefo-medlemmer kan bli innkalt som vitner fordi Det særskilte etterforskningsorganet har slått fast at ranerne skjøt først da skuddvekslingen startet.

Skjøt for å drepe?

Toska er innstilt på å forklare seg i dagevis om ranet. Avhørene kan tidligst starte neste uke.

Ifølge Toska lyttet ranerne på politiets samband. De skal ha hatt en håndholdt politiradio i lomma og propp i øret under anslaget.

-  Det var politiet som skjøt først, og over radioen hørte jeg at det ble sagt «Skyt dem, bare skyt dem», hevder Toska.

Løsnet 17 skudd

Politibetjent Erik Håland avfyrte i alt 17 skudd mot ranerne. Håland sier han og en kollega ble siktet på.

-  Han (raneren) hadde tatt oppstilling, og siktet mot hjørnet med butikken Hennes & Mauritz, hvor min kollega ville dukke opp om få sekunder. Det var verken tid eller anledning til varselrop eller varselskudd. Uten forvarsel skjøt jeg mot raneren, som var ikledd fullt verneutstyr med skuddsikker vest, hjelm og skuddsikkert visir. Jeg måtte sikte mot beina for å forsøke å uskadeliggjøre ham, forteller Håland til bladet Politiforum.

Det særskilte etterforskningsorganet for politisaker gransket politiets rolle under dødsranet.

Sefo konkluderte med at ranerne skjøt først, noe som står i kontrast til Toska og Kjell Alrich Schumanns uttalelser.

Schumann skal ha møtt en bekjent etter ranet. Ifølge denne skal Schumann ha sagt: «Du skal bare vite det at politiet skjøt først.»

Ifølge Dagbladets opplysninger er det ikke noe i politiets logg som tyder på at uttalelsen «Skyt dem, bare skyt dem» ble uttalt. Men mye av kommunikasjonen mellom politimennene skjedde over mobiltelefon. Politiet fryktet at noen kunne avlytte sambandet.

-  Det er klart at hvem som avfyrte de første skuddene, blir et sentralt spørsmål - ikke minst med tanke på det min klient sier om at politiet skjøt først, sier advokat Christine Hamborgstrøm, som er Toskas forsvarer.

HVEM SKJØT FØRST? Det ble avfyrt over 40 skudd under skuddvekslingen mellom ranere og politi i Stavanger i fjor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!