Israel- og Palestina-konflikten

- Skyt enhver som prøver å komme over gjerdet

Den israelske hæren gjør seg klare for en varslet stor-demonstrasjon i Gaza. Henter inn skarpskyttere.

MASSE-DEMONSTRASJON: Innbyggerne i Gaza gjør seg klare for en stor demonstrasjon, som de kaller «retur-marsjen». Her krever de å få komme tilbake til hjemlandet sitt. I år er det 70 år siden det palestinerne kaller al-Nakba, eller «katastrofen», da 700 000 til 800 000 palestinere ble tvunget på flukt i forbindelse med staten Israels opprettelse. Mange av palestinerne i Gaza har bodd i flyktningleire i det overbefolkede området siden da. Foto: Mohammed Salem / Reuters / Scanpix
MASSE-DEMONSTRASJON: Innbyggerne i Gaza gjør seg klare for en stor demonstrasjon, som de kaller «retur-marsjen». Her krever de å få komme tilbake til hjemlandet sitt. I år er det 70 år siden det palestinerne kaller al-Nakba, eller «katastrofen», da 700 000 til 800 000 palestinere ble tvunget på flukt i forbindelse med staten Israels opprettelse. Mange av palestinerne i Gaza har bodd i flyktningleire i det overbefolkede området siden da. Foto: Mohammed Salem / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den israelske hæren (IDF) kaller inn ekstra soldater og skarpskyttere i forbindelse med den varslede store fredagsdemonstrasjon i Gaza, som palestinerne i Gaza kaller «retur-marsjen».

IDF-sjefen Gadi Eisenkot advarer palestinerne: Hæren kan bruke «mye makt» for å holde demonstrantene unna grensa, og hundre skarpskyttere har fått lov til å skyte med skarpt under Gaza-marsjen, ifølge IDF-sjefen.

- Militær konflikt

Han sier også at det er en «stor sjanse» for en militær konflikt med palestinerne i år, skriver The Times of Israel.

Det israelske forsvaret tror at hæren vil lykkes i å forhindre at palestinere klarer å krysse grensa til Israel under fredagens varslede «retur-marsj». De utelukker ikke at dette kan medføre at palestinere blir drept, melder Haaretz, i en sak med tittelen «Skyt enhver som nærmer seg gjerdet».

Ikke alle er enige i hærens strategi om å bruke mye makt: «Denne fredagen vil israelsk tåregass og stridsvogner konfrontere palestinske demonstranter. Men rå makt kan ikke bli Israels eneste svar», skriver den tidligere IDF-talsmannen Peter Lerner i Haaretz, og fortsetter:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer