Israel- og Palestina-konflikten

- Skyt enhver som prøver å komme over gjerdet

Den israelske hæren gjør seg klare for en varslet stor-demonstrasjon i Gaza. Henter inn skarpskyttere.

MASSE-DEMONSTRASJON: Innbyggerne i Gaza gjør seg klare for en stor demonstrasjon, som de kaller «retur-marsjen». Her krever de å få komme tilbake til hjemlandet sitt. I år er det 70 år siden det palestinerne kaller al-Nakba, eller «katastrofen», da 700 000 til 800 000 palestinere ble tvunget på flukt i forbindelse med staten Israels opprettelse. Mange av palestinerne i Gaza har bodd i flyktningleire i det overbefolkede området siden da. Foto: Mohammed Salem / Reuters / Scanpix
MASSE-DEMONSTRASJON: Innbyggerne i Gaza gjør seg klare for en stor demonstrasjon, som de kaller «retur-marsjen». Her krever de å få komme tilbake til hjemlandet sitt. I år er det 70 år siden det palestinerne kaller al-Nakba, eller «katastrofen», da 700 000 til 800 000 palestinere ble tvunget på flukt i forbindelse med staten Israels opprettelse. Mange av palestinerne i Gaza har bodd i flyktningleire i det overbefolkede området siden da. Foto: Mohammed Salem / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den israelske hæren (IDF) kaller inn ekstra soldater og skarpskyttere i forbindelse med den varslede store fredagsdemonstrasjon i Gaza, som palestinerne i Gaza kaller «retur-marsjen».

IDF-sjefen Gadi Eisenkot advarer palestinerne: Hæren kan bruke «mye makt» for å holde demonstrantene unna grensa, og hundre skarpskyttere har fått lov til å skyte med skarpt under Gaza-marsjen, ifølge IDF-sjefen.

- Militær konflikt

Han sier også at det er en «stor sjanse» for en militær konflikt med palestinerne i år, skriver The Times of Israel.

Det israelske forsvaret tror at hæren vil lykkes i å forhindre at palestinere klarer å krysse grensa til Israel under fredagens varslede «retur-marsj». De utelukker ikke at dette kan medføre at palestinere blir drept, melder Haaretz, i en sak med tittelen «Skyt enhver som nærmer seg gjerdet».

Ikke alle er enige i hærens strategi om å bruke mye makt: «Denne fredagen vil israelsk tåregass og stridsvogner konfrontere palestinske demonstranter. Men rå makt kan ikke bli Israels eneste svar», skriver den tidligere IDF-talsmannen Peter Lerner i Haaretz, og fortsetter:

«Å konfrontere en pr-kampanje med makt inviterer til en katastrofe».

70-år - fest og katastrofe

«RETUR-MARSJ»: Palestinerne i Gaza gjør seg klare for den lenge planlagte og varslede «retur-marsjen», der palestinerne ønsker å markere at 1,3 millioner av innbyggerne i Gaza er palestinske flyktninger. Video: CNN Vis mer

I disse dager planlegger Israel massive markeringer og fest fordi landet har eksistert i 70 år. Palestinerne vil markere det motsatte: At det er 70 år siden al-Nakba, eller den såkalte katastrofen, da et sted mellom 700 000 og 800 000 palestinere ble tvunget på flukt.

PÅ FLUKT: I 1948 ble mange hundre tusen palestinere tvunget på flukt i forbindelse med at staten Israel skulle opprettes. Her er noen av dem, i et telt i Khan Younis, sør i Gaza, i 1948. Foto: UNWRA-arkiv / Scanpix
PÅ FLUKT: I 1948 ble mange hundre tusen palestinere tvunget på flukt i forbindelse med at staten Israel skulle opprettes. Her er noen av dem, i et telt i Khan Younis, sør i Gaza, i 1948. Foto: UNWRA-arkiv / Scanpix Vis mer

Mange av flyktningene og deres etterkommere bor i dag i flyktningleire i Gaza. Ifølge UNWRA bor det nå 1,3 millioner palestinske flyktninger i leire. De fleste er helt avhengig av humanitær hjelp for å overleve.

KLAR FOR KAMP: Palestinske kvinner går på markene i Gaza, på vei mot den israelske grensa. I morgen varsles en stor palestinsk demonstrasjon. Foto: Mohammed Salem / Reuters / Scanpix
KLAR FOR KAMP: Palestinske kvinner går på markene i Gaza, på vei mot den israelske grensa. I morgen varsles en stor palestinsk demonstrasjon. Foto: Mohammed Salem / Reuters / Scanpix Vis mer

Palestinerne markerer hvert år Nakba-dagen den 15. mai. Fram mot 15. mai vil palestinere både i Gaza, Vestbredden, Libanon, Jordan og Syria få verdens oppmerksomhet på deres flyktningsituasjon. Palestinerne i Gaza starter i morgen, ved å opprette såkalte «retur-leire» like ved grensa til Israel.

- Trenger politisk svar

Den siste tida har derfor den israelske hæren utplassert en rekke ekstra militære mannskaper - og stridsvogner.

«Hva som mangler i de israelske forberedelsene, er et svar til den politisk utfordringen. Den israelske regjeringen planlegger en rekke seremonier og arrangement, men ingen politikere har tenkt ut hvordan de skal svare på palestinernes pr-strategi om å ødelegge festen», skriver Lerner.

Han viser til at palestinerne vil «sende avgårde uskyldige demonstranter - kvinner, barn og menn - som lengter hjem til sine hjem, men som blir skutt mot av sterkt bevæpnede israelske soldater».

- Israel må unngå slike bilder. De må ikke bare feire sin egen uavhengighet, men også gi de som har lyst til å sørge få rom til å gjøre det, skriver Lerner.

Advarer palestinere

Hvor mange som møter opp i morgen er ennå ukjent, men Hamas-regjeringen i Gaza opplyser at rundt 100 000 personer vil komme, ifølge Lerner.

I går advarte en israelsk major, Yoav Mordechai, palestinske busselskap på Gaza og Vestbredden om å ta med seg demonstrasjoner til grenseområdene mot Israel.

- Vi har kontaktet mer enn 20 busselskap i Gaza, som er betalt av Hamas, om at de ikke må ta med seg voldelige demonstrasjoner. Vi har advart at vi vil straffe busseierne, sier Mordechai, ifølge Haaretz.

Israelske forsvarstopper sier at mange Gaza-innbyggerne ikke ønsker å være med i demonstrasjonen, men at Hamas tvinger dem til å delta, ifølge Haaretz.

FOTBALL-DEMONSTRASJON: Palestinsk ungdom i Gaza spiller fotball i nærheten av grensa til Israel. I seks uker har palestinere i Gaza, på Vestbredden, Libanon, Syria og Jordan planlagt demonstrasjoner for å få verden til å huske de over fem millioner palestinske flyktningene, som føler seg glemt av verden. Foto: Saib Khatib / Afp / Scanpix
FOTBALL-DEMONSTRASJON: Palestinsk ungdom i Gaza spiller fotball i nærheten av grensa til Israel. I seks uker har palestinere i Gaza, på Vestbredden, Libanon, Syria og Jordan planlagt demonstrasjoner for å få verden til å huske de over fem millioner palestinske flyktningene, som føler seg glemt av verden. Foto: Saib Khatib / Afp / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer