Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skyt først - tenk etterpå

NEW YORK (Dagbladet): President Bill Clinton manet i går til å holde sammen i angrepene på Slobodan Milosevic. Samtidig øker kritikken både fra NATO-allierte og hjemlig opinion i styrke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skrekkvisjonen er at Clinton har fulgt en impulsiv «skyt først, tenk etterpå»-taktikk. At NATO sprekker lenge før Milosevics regjering går opp i sømmene.

Forklarer

I sin ukentlig radiotale forsøkte Bill Clinton i går igjen å forklare at bombeangrepene er nødvendige for å stoppe den etniske rensingen og massedrapene i Kosovo.

- For tre dager siden bestemte jeg at USA sammen med NATO skulle sette i gang luftangrepene for å få fred i Kosovo. Jeg har forklart hvorfor vi har gått til dette alvorlige skrittet, og vi vet at serbiske tropper fortsetter å drepe og angripe uskyldige mennesker i Kosovo. Derfor må vi holde stø kurs inntil Milosevic går med på en fredelig løsning. Inntil da må vi gjøre alt for å minske Milosevics evne til å føre krig, sa Bill Clinton.

- Alle 19 NATO-land, fra Norge til Tyrkia, fra England til Italia, har imponert meg stort. Samtidig er det kosovoalbanske folkets mot beundringsverdig. Vi ba dem undertegne en fredsavtale. Det gjorde de. Vi kan ikke svikte dem nå, sa Clinton.

Sviende kritikk

Men ordene hans ga lite håp om at NATO skulle få Milosevic i kne i nærmeste framtid.

Det er helt tydelig at Milosevic ikke lar seg bombe tilbake til forhandlingsbordet. Like fullt bombes militære mål i hele Jugoslavia på fjerde dagen.

- Hvorfor har det tatt NATO tre dager å begynne å lure på hva som er neste trekk når bombeangrepene ikke stopper Milosevic? spør Finacial Times.

Avisa kritiserer Clinton og andre NATO-ledere for en «skyt først, tenk etterpå»-taktikk som ikke gir lyse utsikter til en endelig fred for Kosovo.

Ingen vei tilbake

Men Bill Clinton har ingen vei tilbake nå. Spørsmålet er om presidenten vil gjøre annet enn å holde taler med vakre ord.

Washington Post stiller spørsmål ved om Clinton lærte noe som helst av det han selv har kalt «lærdommen fra Bosnia».

Avisa viser også til bombingen av Irak og militær intervensjon i Haiti og Somalia.

- Har ikke Clinton en bedre løsning nå, vil han framstå som en utenrikspolitisk vaneforbryter, skriver Washington Post.

Iskald Milosevic

Clinton leder amerikanske militære styrker effektivt, men mangler en langsiktig strategi. Dette begynner å skremme opinionen. Samtidig vil NATO-allierte som Italia og Hellas gå tilbake til forhandlingsbordet.

Slobodan Milosevic vet hvor følsom Bill Clinton er for kritikk både fra NATO-allierte og hjemlige politikere.

Nå trosser Milosovic luftangrepene og fortsetter å drepe uskyldige kosovoalbanere.

Så langt har kritikerne fått rett.