Skyt først, spør etterpå

Onsdag åpnet en av Talibans ledere for at Afghanistan kunne utlevere den ettersøkte saudiarabiske terroristen og milliardæren Osama bin Laden til USA. I går bombet amerikanerne bin Ladens afghanske hovedkvarter. Med Monica Lewinsky i retten hadde president Bill Clinton åpenbart ikke tid til å vente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Amerikanerne har fått sin foreløpige hevn etter bombeattentatene mot de amerikanske ambassadene i Kenya og Tanzania for snart to uker siden, men det kan koste dem dyrt.

På grunn av en planlagt olje- og gassrørledning fra Kaspihavet til Indiahavet har USA prøvd å ha et rimelig godt forhold til fundamentalistene i den afghanske Taliban-bevegelsen. Rørledningen er nemlig planlagt gjennom Afghanistan. Etter gårsdagens angrep kan amerikanerne regne med et anstrengt forhold til Taliban. Det går ikke minst ut over amerikanske oljeselskaper.Vold avler vold, ikke minst i områder som Afghanistan og Sudan. Tusenvis av islamske fundamentalister vil med Koranen i hånd være klare til hevnangrep mot USA, hvis de får ordre om det. Bombeangrep som gårsdagens, har ingen avskrekkende effekt på folk som tror de går rett til paradis når de utkjemper sin hellige krig, Jihad.Både i araberverdenen og andre steder er man kritiske til slike amerikanske hevnaksjoner, nesten uansett hvem de rammer. Et amerikansk verdenspoliti har aldri vært populært. Om Clinton scorer høyt på meningsmålingene hjemme i USA etter bomberaidet, taper han terreng i viktige deler av den tredje verden, i hvert fall på kort sikt.

Etterretnings-opplysninger

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer