ØDELEGGELSER: Islamistene sto bak omfattende voldsraid og ødeleggelser. Men i jakten på dem mistet enkelte soldater sans og samling. Foto: REUTERS/Akintunde Akinleye
ØDELEGGELSER: Islamistene sto bak omfattende voldsraid og ødeleggelser. Men i jakten på dem mistet enkelte soldater sans og samling. Foto: REUTERS/Akintunde AkinleyeVis mer

- Skyt ham i brystet, jeg vil ha lua hans

Regjeringsstyrkene i Nigeria slaktet sivile for moro skyld i kampen mot ekstreme islamister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| En gruppe soldater, flere av dem i uniform, kommanderer de totalt seks mennene til å legge seg ned på bakken, før de regelrett henretter dem med skudd i nakke, hode og kropp. Et av ofrene får spesialbehandling:

- Skyt ham i brystet, jeg vil ha lua hans, sier en av drapsmennene på en video Al Jazeera har fått tilgang til.

Det advares mot svært sterke bilder hvis du velger å se videoen på Al Jazeeras hjemmesider. Familien til en Baba Fugu Mohammed sier til Al Jazeera at Mohammed var blant de drepte.

- Han ble drept av politiet, erklærer en slektning. Baba Fugu Mohammed var svigerfar til islamistgruppa Boko Harams leder Mohammed Yusufs, men hadde ikke et tett forhold til sin svigersønn.

Synd
Boko Haram er sentrale. For det er kampen mot ytterliggående islam i de nordlige regionene i landet som i enkelte kretser av lovens lange arm har gjort det legitimt å begå rene henrettelser. Omkring 1000 mennesker har mistet livet i kamper mot den islamistiske Boko Haram-bevegelsen i Borno, Yobe, Kano og Bauchi-regionene mellom juli og august i fjor.

Boko Haram-navnet er blitt oversatt både til «vestlig undervisning er en synd» og av gruppa selv til «vestlig sivilisasjon er forbudt».

DREPT IFØRT HÅNDJERN: Boko Haram-leder Mohammed Yusuf (39). Gruppen har erklært at Yusuf for dem har evig liv. Foto:AFP/Scanpix
DREPT IFØRT HÅNDJERN: Boko Haram-leder Mohammed Yusuf (39). Gruppen har erklært at Yusuf for dem har evig liv. Foto:AFP/Scanpix Vis mer

Gruppa erklærte i august i fjor at de støttet Osama bin Laden og skulle bombe store deler av Nigeria.

Byen Maiduguri har vært hardest rammet av voldsbølgen. Muhammed Yusuf hadde sitt hovedkvarter i byen. Over 3000 mennesker har flyktet fra Maiduguri.

Offisielt ble Yusuf drept mens han også forsøkte å flykte. Men Al Jazeera avslører nå at det er sværtl lite trolig at Yusuf utgjorde noen umiddelbar trussel i dødsøyeblikket.

Drept med håndjern på
Han filmes først iført håndjern, omringet av uniformerte soldater. Islamistlederen bærer preg av å ha fått juling.

På den sterke videoen vises så bilder av Mohammed Yusufs døde kropp - med håndjernene fortsatt på.

Human Rights Watch betegner drapet om et «sjokkerende eksempel» på hva de nigerianske politistyrkene tillater seg i lovens navn.

Boko Harams mål er et islamistisk Nigeria, der sharia-lov håndheves i hele landet - som er Afrikas mest folkerike. Gruppa vokste seg sterk i de nordlige områdene, hvor Islam står sterkt - mot kristen dominans i resten av landet.

Islamsk lov
Islamsk lov ble innført i 12 nordlige stater etter at militærstyret falt i 1999.

Landet har vært herjet av borgerkrig i årtier, grunnet flere militærkupp og langvarige uforenligheter mellom de omkring 250 forskjellige etniske gruppene som opprinnelig befolket det enorme landområdet i Vest-Afrika. Storbritannia og Frankrike - som koloniserte nabolandene Tsjad, Benin, Kamerun og Niger, tok aldri hensyn til dette da de seg imellom ble enige om landegrensene.

Etter at landet fikk sin uavhengighet fra Storbritannia i 1960 har de tre dominerende stammene - Igbo i sørøst, Youruba i vest og Hausa i nord - slitt med å skape stabilitet.

Olje
Spesielt etter olje-boomen i Niger-deltaet på 1970-tallet, et området som i også i dag er svært ustabilt.

MEND-geriljaen kunngjorde i slutten av januar en slutt på den siste av flere våpenhvileavtaler som er inngått, og erklærte krig mot oljeindustrien. Statoil er inne på eiersiden i Nigerias største produserende dypvannsfelt, Agbami.

Det ble i går klart at visepresident Goodluck Jonathan inntar presidentembetet i president Umaru Yar'Aduas fravær. Yar'Adua har vært fraværende siden november grunnet sykdom. Han skal oppholde seg i Saudi-Arabia. Avgjørelsen er kontroversiell, og i strid med landets grunnlov.