- Skyt meg hvis dere vil

Russerne ba overlege Leonid Remiga fjerne Ukrainas flagg fra Tropinka-sykehuset. De fikk et beinhardt svar.

DNIPRO: Volodymyr Zelenskyj raser etter et missilangrep i Dnipro 17. november. 14 personer er skadd. Video: Telegram Vis mer
Publisert

Mens Putins artilleri raserer Kherson, avsløres nye detaljer om motstandskampen i den strategisk viktige byen sørøst i Ukraina som russerne inntil nylig okkuperte.

Nå forteller overlege Leonid Remiga den anerkjente avisa Wall Street Journal (WSJ) om sin kamp for å beholde Tropinka-sykehuset utenfor russisk kontroll.

Slik var Remigas svar, ifølge ham selv, da russerne 7. mars ba ham ta ned Ukrainas flagg fra hovedinngangen:

- Dere kan skyte meg hvis dere vil, men jeg kommer ikke til å gjøre det.

Ei tynn, farlig linje

De neste månedene drev Remiga et spill med en skyhøy innsats:

I beste fall ville det gå uoppdaget. I verste fall kunne det få døden til følge.

SKADET I RUSSISK ANGREP: En kvinne i Kherson fotografert i en ambulanse før hun tas til et sykehus i byen torsdag denne uka. Foto: NTB Scanpix/AP/Bernat Armangue
SKADET I RUSSISK ANGREP: En kvinne i Kherson fotografert i en ambulanse før hun tas til et sykehus i byen torsdag denne uka. Foto: NTB Scanpix/AP/Bernat Armangue Vis mer

Samtidig illustrerer dramaet om Tropinka-sykehuset den tynne linja mellom nødvendige kompromisser for å sikre befolkningen helsehjelp - og å bli ansett som en kollaboratør.

Remiga visste hvor grensa gikk.

- Sykehuset vårt kunne ikke bli et russisk sykehus, sier overlegen til WSJ.

Derfor ble han på sin post, da kona, sønnen og barnebarna i april dro til områder kontrollert av Ukraina.

Narrespill og krigslist

Etter at Russland invaderte 24. februar, var Kherson blant de første byene som falt - og den hittil eneste regionhovedstaden.

Desto større var Putins nederlag, da ukrainske styrker gjeninntok byen den 11. november, etter at russerne dagen før hadde blitt tvunget til å trekke seg ut.

De siste dagene har blant annet Dagbladet skrevet at minst 226 mennesker ifølge forskere fra amerikanske Yale har blitt fengslet eller forsvunnet i Kherson under russerne.

Tida da russerne styrte, fra mars til november, var for mange ei tid for moralske prøver - men også for narrespill og krigslist.

Skyldte på corona

Det gikk bra, da Leonid Remiga i mars risikerte livet for Ukrainas flagg. Da russerne få dager senere var tilbake, tydde han til en annen metode.

Ifølge WSJ hilste han dem i beskyttelsesdrakt. Med sykehusvegger plastret med smitteadvarsler, advarte han soldatene skarpt mot å gå inn - og viste til et corona-utbrudd.

Også denne gangen ga russerne seg.

Men i mai dro det seg til. Russerne slo ned på gatedemonstrasjoner, og presset synlig motstand i kne.

I juni fikk Remiga besøk på kontoret, ifølge WSJ av regionens russisk-utnevnte «helseminister» Vadim Ilmiyev og væpnede soldater.

RUSSLAND ANGRIPER: Innbyggere i Kherson undersøker skadene på en butikk etter rusisske rakettangrep fredag. De russiske angrepene har blitt trappet opp kraftig de siste dagene, etter at Russland trakk seg ut fra Kherson for to uker siden. Foto: NTB Scanpix/AP/Bernat Armangue
RUSSLAND ANGRIPER: Innbyggere i Kherson undersøker skadene på en butikk etter rusisske rakettangrep fredag. De russiske angrepene har blitt trappet opp kraftig de siste dagene, etter at Russland trakk seg ut fra Kherson for to uker siden. Foto: NTB Scanpix/AP/Bernat Armangue Vis mer

Ilmiyev skal da ha gitt Remiga og sjefssykepleier Larisa Maleta beskjed om at Remiga var sparket og skulle i fengsel, og at Maleta skulle overta.

Da fikk Remiga et hjerneslag. Kolleger skal ha overbevist russerne om at han måtte få behandling.

Skjult motstand

Neste dag ble han oppsøkt av Larisa Maleta. Hun ville trekke seg fra jobben, men Remiga fikk henne til å skifte mening.

I ettertid forteller Maleta om den vanskelige tida som deretter fulgte.

- Åtti prosent av sykehusstaben innså at jeg gjorde noe nyttig. Tjue prosent trodde jeg var en kollaboratør, sier hun.

Selv om hun måtte gå med på å ta ned Ukrainas flagg, fortsatte hun motstanden i det skjulte - med råd og hjelp fra Leonid Remiga.

Plakater de måtte klistre opp, ble tatt ned da russerne var ute av syne.

Russernes «helseminister» skal ha måttet gi opp å få legene til å skrive russiske kontrakter, da han fikk vite at de i så fall ville slutte.

Sekk over hodet

I sommer strammet russerne skruen enda mer, og forlangte full underkastelse. Et krav om at russisk språk og kultur skulle råde grunnen alene, ble håndhevet sterkere enn før.

FRA FRONTLINJA: Ukrainske soldater ved frontlinja nær Kherson onsdag denne uka. Foto: NTB Scanpix/AP/Bernat Armangue
FRA FRONTLINJA: Ukrainske soldater ved frontlinja nær Kherson onsdag denne uka. Foto: NTB Scanpix/AP/Bernat Armangue Vis mer

I slutten av juli innså Maleta at hun ikke lenger kunne stå mot presset. I likhet med mange andre, flyktet hun til ukrainsk-kontrollerte områder.

Remiga fortsatte å gi råd og instrukser fra skjulesteder rundt omkring i byen, som en slags «skygge»-sjef for sykehusets få gjenværende leger.

Ved en slik anledning skal han ha blitt overrumplet, og fraktet bort med en sekk over hodet.

Ifølge WSJ ble han kastet i fengsel, men slapp ut mot å love å holde seg unna sykehuset.

I en gråsone

For kvinnen som drev sykehuset videre, venter merkelappen «kollaboratør». I oktober skal hun, som andre russiskinnsatte ledere, ha dratt fra byen.

Hennes nestkommanderende er i en gråsone. Ifølge Wall Street Journal mener de fleste at han var en kollaboratør.

Andre framhever at han også bidro til å redde sykehuset, og blant annet skal ha trosset en ordre om å skrive ut pasientene kort før Kherson igjen kom under ukrainsk kontroll.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer