- Skyt mot «Elektron»

Det var ordren til Kystvaktskipet KV «Tromsø». Men kanonen klikket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Kystvaktskipet gjorde klart til å avfyre en såkalt «kald» granat mot den russiske pirattråleren «Elektron» under flukten i Barentshavet.

Men ifølge kilder Dagbladet.no har snakket med, fikk mannskapet klikk på grunn av dårlig opplæring i kombinasjon med feil på kanonen. - Kanonen var bemannet og ordren ble gitt, men det ble klikk, for de hadde montert kanonen feil. Det skjedde på grunn av feil i opplæringen. De øver rett og slett for lite, sier en kilde i Forsvaret til Dagbladet.no.

Opplysningene blir også bekreftet av andre kilder som avisen Nordlys har snakket med.

Rapporter om hendelsen

Da Nordlys la fram opplysningene for kystvaktsjef Geir Osen i går, var han svært tilbakeholden med å kommentere saken. Han ville verken avkrefte eller bekrefte påstandene om at kanonen klikket.

Men Dagbladet.no kjenner til at tilbakemeldinger om klikk ble gitt telefonisk til KV Nord og verkstedene. I ettertid er det også skrevet rapporter på hendelsen.

- Min kommentar til den konkrete situasjonen, er at tiltak vi bruker, har tenkt til å bruke i fortiden, eller har brukt i fortiden, kommenterer vi ikke, sier Osen i dag til Dagbladet.no.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer