Skyt selunger - bli belønnet

TROMSØ (Dagbladet): Jo flere selunger du skyter, jo mer tjener du - og desto mer får du i statsstøtte. Så paradoksalt organiseres Norges selfangst i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Staten belønner dem som skyter flest og vakrest dyr, og straffer dem som mislykkes med fangsten. Etter mange år med forbud mot ungefangst kan fangerne i år velge å bare ta ungene - og la voksne dyr leve videre. Selungenes skinn er nemlig etterspurt og verdifullt, mens skinn fra voksne dyr hoper seg opp på lager.

Økonomisk logikk tilsier for de fleste at jo mer penger en næring tjener, jo mindre blir behovet for statsstøtte. I selfangsten er det omvendt.
- Vi vil stimulere fangerne til å gjøre en god jobb, forklarer underdirektør Hallvard P. Johansen i Fiskeridepartementets ressursavdeling til Dagbladet.

Blant fangstfolkene murres det. De føler at staten mistenker dem for å late seg på havet for å leve av sugerøret ned i statskassa.

- Dette er mistillit til næringen. Fangerne vil uansett prøve å gjøre en best mulig jobb, framholder avdelingsleder Tor Are Vaskinn i Fiskebåtredernes Forbund til Dagbladet. Forbundet organiserer de fire båtene som om få dager drar ut på årets selfangst i Vesterisen og Østisen.

Må ha støtte

Hver av skutene kan maksimalt få 1,75 millioner kroner fra staten. Uten subsidiene hadde ikke et eneste fartøy satt kursen mot fangstfeltene. Det er særlig jakten på unger som har opprørt internasjonal opinion. Fangsten ble stemplet som barbarisk. Tidligere selfangstinspektør Odd F. Lindbergs påstander, bilder og filmer førte til en voldsom utskjelling av fangsten.

Norge svarte på skyllebøttene ved å stoppe ungefangsten mens fangstmetodene ble gransket. Først i år er det igjen politisk mulig å åpne for full ungefangst.

Strenge regler

- Selen lever i en barsk natur, halvparten av ungene dør av naturlige årsaker. Det er også biologisk mest riktig å beskatte unge dyr. Reglene for avlivning er strenge.

Han regner ikke med at opinionen igjen vil reise seg mot den næringen som har gitt Norge mest internasjonalt bry de siste åra.

- Mange tilfeldigheter spiller inn, derfor er det galt å gjøre statsstøtten avhengig av maksimal uttelling under fangsten, sier Vaskinn.

- Hvis vi hadde fordelt statsstøtten likt er det ikke sikkert at alle hadde kommet til land med noe brukelig. Markedet fungerer ikke optimalt, derfor må staten gå inn og forsterke markedet på denne måten, kommenterer Johansen i departementet.

MISTILLIT: De som mislykkes på fangsfeltet, straffes også økonomiske av myndighetene. - Dette er mistillit til fangerne, mener Tor Are Vaskinn, leder for forbundet som organiserer fangstskutene.