Skyte­drama i USA

I over sju timer barrikaderte en mann seg i en bolig før han ble pågrepet. Seks politifolk er blitt skutt, mens fem personer ble holdt fanget.

SKYTEDRAMA: seks politifolk ble skutt og fem ble holdt som gissel. Mistenkt skytter ble pågrepet. Vis mer Vis mer

Natt til torsdag norsk tid barrikaderte en mann seg i en bolig i nabolaget Nicetown i den amerikanske byen Philadelphia i over sju timer. I flere timer skøyt mannen mot politiet, før han torsdag morgen ble pågrepet.

Skuddvekslingen startet omkring klokka 23 norsk tid, og politiet meldte at de hadde pågrepet mannen like over klokka 06 torsdag morgen.

Seks politifolk ble skutt, og ble sendt til sykehus uten livstruende skader, opplyste talsperson for politiet Eric Gripp.

I tillegg har ytterligere én politibetjent blitt skadd i en trafikkulykke tilknyttet hendelsen.

Innsatsleder på stedet Richard Ross forteller at fem personer, deriblant to politifolk, ble holdt fanget i boligen i flere timer. Omkring klokka 04 norsk tid ble alle fem reddet ut av en SWAT-gruppe.

- Skytingen har pågått i flere timer. Jeg har jobbet i politiet i 30 år, og har aldri sett en liknende situasjon, sier Ross.

GISSELSITUASJON: Innsatsleder Richard Ross forteller at politiet er bekymret for en potensiell gisselsituasjon. Foto: Mark Makela / AP / NTB Scanpix
GISSELSITUASJON: Innsatsleder Richard Ross forteller at politiet er bekymret for en potensiell gisselsituasjon. Foto: Mark Makela / AP / NTB Scanpix Vis mer

Fem reddet ut

En rekke ganger gjennom natta opplyste politiet at situasjonen var pågående, og at den mistenkte skytteren var væpnet.

- Politiet forsøker å kommunisere med skytteren. Vi oppfordrer ham til å overgi seg, og unngå ytterligere skader, sa Gripp i natt.

På en pressekonferanse i 2-tida opplyste innsatsleder Ross at de hadde ringt skytteren flere ganger, og at skytteren besvarte anropene, men kommuniserte ikke tilbake.

KOMMUNISERER: Skytteren har besvart politiets anrop, men har ikke snakket med dem. Foto: Matt Rourke / AP / NTB Scanpix
KOMMUNISERER: Skytteren har besvart politiets anrop, men har ikke snakket med dem. Foto: Matt Rourke / AP / NTB Scanpix Vis mer

Politiet advarer

Byens innbyggere ble bedt om å holde seg unna det aktuelle området.

- Hold dere unna området! skriver Gripp på Twitter.

Videoer som er publisert i sosiale medier viser lokale beboere i konfrontasjon med politibetjenter på stedet. Beboere kaster gjenstander på betjentene, samt oppfører seg truende. Det er uklart hva misnøyen skyldes.

I forbindelse med aksjonen ba politiet lokale medier om å ikke avsløre politibetjentenes posisjoner av frykt for at skytteren fulgte med på direktesendinger fra åstedet.

- Hørte 100 skudd

En kvinne sier til nyhetskanalen ABC Philadelphia at hun hørte over 100 skudd og så personer løpe for livet.

- Jeg hørte så mange skudd … Jeg er redd, sier hun til nyhetskanalen.

CBS Philadelphia sitter på et lydopptak av en nødsamtale som illustrerer den dramatiske situasjonen.

«Det er avfyrt skudd mot politiet», sier en person i nødsamtalen.

I bakgrunnen kan man høre nye skuddsalver.

«De skyter fortsatt. Gi meg SWAT så raskt som mulig. Én politibetjent er skutt.»

I en uttalelse fra Det hvite hus opplyses det om at president Donald Trump «er blitt orientert om skytingen, og vil fortsette å overvåke situasjonen», ifølge NBC News.

SKADD: Seks politifolk har blitt påført skuddskader, mens ytterligere politifolk behandles for andre skader. Foto: Matt Rourke / AP / NTB Scanpix
SKADD: Seks politifolk har blitt påført skuddskader, mens ytterligere politifolk behandles for andre skader. Foto: Matt Rourke / AP / NTB Scanpix Vis mer

Hendelsesforløpet

Det var seint onsdag ettermiddag lokal tid at politiet ankom området i forbindelse med narkotikaaktivitet, ifølge amerikanske medier.

Da skytingen oppsto, skal politibetjenter ha blitt sett hoppe ut av vinduer. Deretter rykket en rekke politipatruljer ut til området.

Som følge av skuddvekslingen i nabolaget, har seks politifolk blitt skutt. I tillegg ble én politibetjent skadd i en trafikkulykke i forbindelse med hendelsen.

Torsdag morgen melder talsperson Gripp at alle seks som ble skutt, er blitt skrevet ut fra sykehus igjen.

Omkring klokka 02 norsk tid - tre timer etter at skytingen begynte - opplyste innsatsleder Ross at det var blitt utført pågripelser, men at minst én skytter har barrikadert seg i boligen.

Han uttrykte også bekymring for en potensiell gisselsituasjon, da minst to politifolk var fanget i boligen. Halvannen time seinere opplyste han at ytterligere tre personer ble holdt fanget, men at alle fem var blitt reddet ut av en SWAT-gruppe.

Like over klokka 06 torsdag morgen meldte Gripp at den mistenkte var blitt pågrepet.

PÅGÅENDE: Seks politifolk er blitt skutt i en pågående skuddveksling i USA. Foto: Matt Rourke / AP / NTB Scanpix
PÅGÅENDE: Seks politifolk er blitt skutt i en pågående skuddveksling i USA. Foto: Matt Rourke / AP / NTB Scanpix Vis mer