Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skytedrama mens familier ble gjenforent i Nord-Korea

Maskingeværild fra Sør-Korea mot nattlig patruljebåt fra nord.

 MELLOM SØR OG NORD:  Den svært stragiske Yeonpyeong-øya er Sør-Koreas utkikkspost mot nordkoreansk farvann. Natt til søndag skjedde den alvorligste konfrontasjonen her siden et nordkoreansk granatangrep mot øya 23. november 2010. Dette sjeldne oversiktsbildet er tatt dagen etter angrepet for fem år siden av det sørkoreanske nyhetsbyrået. Arkivfoto: Yonhap/Reuters/NTB Scanpix.
MELLOM SØR OG NORD: Den svært stragiske Yeonpyeong-øya er Sør-Koreas utkikkspost mot nordkoreansk farvann. Natt til søndag skjedde den alvorligste konfrontasjonen her siden et nordkoreansk granatangrep mot øya 23. november 2010. Dette sjeldne oversiktsbildet er tatt dagen etter angrepet for fem år siden av det sørkoreanske nyhetsbyrået. Arkivfoto: Yonhap/Reuters/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Midt under den andre store gjenforeningen av familier  som har vært splittet på grunn av krigen mellom de to koreanske statene, skjedde den mest alvorlige militære konfrontasjonen mellom Nord-Korea og Sør-Korea på fem år.

Nærmere 10 millioner koreanere har blitt splittet av nabokerigen.

Sørkoreanske militætærstyrker skjøt med maskingevær mot en nordkoreansk pautruljebåt som var over grensen i Gulehavet ved øya Yeonpyeong natt til søndag.

 - BLE KIDNAPPET I 1972:  Jong Kun Mok i Nord-Korea har ikke møtt sin mor fra sør, Lee Bok-soon, siden 1972. Lørdag hadde de en tårevåt gjenforening på et feriested i Nord-Korea. Sørkoreanske myndigheter hevder at Jong Kun Mok er en av fiskerne som forsvant sporløst i 1972, og at han har vært holdt kidnappet i nord siden da. Nord-Korea avviser alle påstander om kidnappede  sørkoreanere.Foto: Kim Do-hoon, Yonhap/AP/NTB Scanpix.
- BLE KIDNAPPET I 1972: Jong Kun Mok i Nord-Korea har ikke møtt sin mor fra sør, Lee Bok-soon, siden 1972. Lørdag hadde de en tårevåt gjenforening på et feriested i Nord-Korea. Sørkoreanske myndigheter hevder at Jong Kun Mok er en av fiskerne som forsvant sporløst i 1972, og at han har vært holdt kidnappet i nord siden da. Nord-Korea avviser alle påstander om kidnappede sørkoreanere.Foto: Kim Do-hoon, Yonhap/AP/NTB Scanpix. Vis mer

Akkurat denne øya og grensene i havet utenfor er som et åpent sår og selve symbolet både i sør og nord på krigen som startet i 1950, og som etter folkerettslig definisjon fortsatt pågår - tross formell våpenhvile i 62 år.

Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap melder at Sør-Koreas marine skjøt fem varselskudd rundt den nordkoreanske båten klokka 03.30 lokal tid.

Hundre meter over grensa
Ingen skal ha blitt skadd, og det  nordkoreanske fartøyet snudde tilbake til eget farvann åtte minutter etter skuddene.

Det militære nordkoreanske skipet skal ha forklart at deres ærend var å stoppe kinesiske tjuvfiskere i nordkoreansk farvann.

 GRENSEPOST:  Slik er den sørkoreanske marinen oppstilt i sjøkanten på øya Yeonpyeong med K-9 tanks. Her under en markering 23. november 2011 på ettårsdagen for det såkalte tredje slaget på øya. Foto: Yonhap/AP/NTB Scanpix.
GRENSEPOST: Slik er den sørkoreanske marinen oppstilt i sjøkanten på øya Yeonpyeong med K-9 tanks. Her under en markering 23. november 2011 på ettårsdagen for det såkalte tredje slaget på øya. Foto: Yonhap/AP/NTB Scanpix. Vis mer

Ifølge en militær talsmann i Sør-Korea, som ikke ville bli navngitt, var det nordkoreanske fartøyet hundre meter over grensa, og ingen personer skal ha blitt skadd.

Nord-Korea fordømte umiddelbart skytingen som en «militær provokasjon utført av krigførende Sør-Korea mot vår patruljebåt på tjeneste i våre farvann».

Uttalelsen blir kreditert nordkoreanske, statlige medier og en ikke navngitt talsmann for «Nord-Koreas komite for fredelig gjenforening av Korea».

Det er neppe tilfeldig at det er denne komiteen som fronter kommunispartiet og den nordkoreanske staten akkurat denne helgen.

Varselsskuddene og grensekonfrontasjonen kom midt under den andre store gjenforeningen på 65 år av familier som er blitt splittet av den tidligere så vanntette grensen mellom nord og sør.

Hevder 500 er kidnappet
Etter flere års forhandlinger mellom de to regjeringene, ble nord og sør enige om at familiemedlemmer i Sør-Korea skulle få treffe slektninger på den andre siden av grensen på et feriested i Nord-Korea, kalt Diamond Mountain.

Den sørkoreanske delegasjonen fikk slippe gjennom grensen fredag, og skal få være sammen med sine familiemedlemmer i tre døgn før de blir eskortert tilbake. Det er bare andre gang en slik storstilt gjenforening har skjedd.

Men gjenforeningen holdt på å bli stoppet fordi sørkoreanske myndigheter hevdet at mange som nå skulle treffe hverandre igjen, var ofre for en svært betent hendelse for 43 år siden.

I 1972 forsvant mannskapet sporløst fra en sørkoreansk fiskebåt. Sør-Korea har hevdet at de ble kidnappet av nordkoreanske soldater, og at 20 av disse fiskerne nå skulle få møte igjen sin kjære.

Sør-Korea hevder at 500 av deres landsmenn er blitt bortført og holdes skjult i nord. Nord-Korea avviser alle historier om kidnapping, men slapp til slutt gjennom «noen få»  av familiemedlemmer fra sør som skulle møte borførte slektninger.

Angrep under fotball-VM
Sørkoreanske medier og historikere snakker om tre slag ved den strategiske grenseøya Yeongpyeong, der det oppsto en ny, alvorlig konfrontasjon.

 SPEIDER MOT NORD:  Sørkoreansk marine på tokt utenfor grenseøya Yeonpyeong i april 2014. Foto: Damir Sagolj, Reuters/NTB Scanpix.
SPEIDER MOT NORD: Sørkoreansk marine på tokt utenfor grenseøya Yeonpyeong i april 2014. Foto: Damir Sagolj, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Slag 1: flere kamper under den «store» krigen fra 1950 til 1953, sett under ett.

Slag 2: 2002: fire sørkoreanere skutt og drept på øya av nordkoreanske militære. Det skjedde samtidig som en av semifinalene i fotball-VM ble spilt nettopp i Sør-Korea. Dramaet er tema for filmen «Battle of Yeonpeyong», som hadde premiere i sommer.

Slag 3: 23. november 2010: granater fra nordkoreanske skip blir skutt inn på øya. Fire sørkoreanere blir drept.

 BETENT:  Minnesmerke malt under granathull i en vegg på  Yeonpyeong etter det forriige slaget i 2010. Foto: Damir Sagolj, Reuters/NTB Scanpix.
BETENT: Minnesmerke malt under granathull i en vegg på Yeonpyeong etter det forriige slaget i 2010. Foto: Damir Sagolj, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!