Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skytefeltet skutt ned

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Motstanderne av et nytt skytefelt for Forsvaret i Østerdalen vant en viktig seier torsdag, da regjeringen avviste planene. I stedet mener regjeringen at eksisterende anlegg kan utvides slik at Forsvarets behov dekkes på den måten. Dermed kan ødeleggelsen av store skogs- og fjellområder bli hindret.
  • Avslaget går på tvers både av sterke ønsker fra Forsvarets side og de signalene som er gitt fra flertallet på Stortinget. Derfor er det fortsatt fare for at det blir et nytt skytefelt en gang i framtida. Men med den sittende regjeringens innstilling har saken likevel tatt en ny vending. Ikke minst veier det tungt at forsvarsminister Fjærvoll så sterkt har stilt seg bak regjeringens vedtak.
  • Dermed er det håp om å redde natur, miljø, kulturminner og dyreliv i et område som i stor utstrekning hittil er spart for inngrep og ødeleggelser. Det er ikke så mange slike områder igjen verken her i landet eller andre steder i vår verdensdel. Når vi vet at Forsvarets øvelsesfelt ville legge beslag på 250000 dekar, som tilsvarer over halvparten av hele Oslos areal, forstår vi hvilket omfang planene har.
  • Det er også befriende at vi for en gangs skyld har en forsvarsminister som våger å stå imot presset fra forsvarsledelsen. Det er sjelden kost. Forsvarsevnen måles ikke så snevert i kroner og ører som generalene alltid hevder. Heller ikke kan vi se at nasjonens framtid står på spill uten det nye øvelsesfeltet i Østerdalen. Her er verdien av å bevare naturen veid opp mot Forsvarets interesser, og naturen har seiret.
  • Dette bør være avgjørende også når Stortinget skal behandle saken. I det minste må slike hensyn veie tyngre enn snever og tidsbestemt regjeringsjakt. Det er for tida ikke mangel på saker som egner seg bedre for den typen jakt. Et inngrep i naturen av det omfang vi her ser, vil dessuten få konsekvenser lenge etter at både Bondevik og Jagland bare finnes i historiebøkene. Derfor er det ekstra god grunn for stortingsflertallet til å besinne seg.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media