Skytemistenkt var i statsministerens livvaktstyrke

Skjøt kolleger med våpen som brukes av Forsvarets spesialsoldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter det Dagbladet.no forstår var det et automatvåpen av typen Diemaco C8 som var i bruk da en politimann ved en feil skjøt skarpe skudd og traff to kolleger under en «livvaktøvelse» på Tanum i går.

Det er et våpen som skal være i blant andre PST-livvaktenes arsenal, men som også har vært i bruk i militære spesialstyrker, som den norske Hærens Jegerkommando.

Skytteren, som nå er tatt ut av vanlig tjeneste, er til daglig en av de spesialtrente politfolkene i livvakttjenesten til Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Mannen har i flere år voktet blant andre spesielt utsatte statsråder, og har etter det Dagbladet.no får opplyst også vært en del av sikkerhetsopplegget rundt statsministeren i perioder.

Det er foreløpig ingenting som tyder på at den erfarne PST-livvakten vil miste denne jobben, og han får nå støtte fra kolleger i sikkerhetstjenesten.

Spilte attentatmann

Politimannen var ikke instruktør på kurset, slik noen medier har meldt. Han var hentet inn fra sin vanlige jobb sammen med to-tre andre tjenestemenn for å være såkalt markør under øvelsen som gikk galt, men hadde ingen oppgaver i undervisningen.

Mannen skulle spille rollen som attentatmann som angrep en fiktiv «VIP-person» da de livsfarlige skuddene ble løsnet. To av politifolkene som skulle læres opp til å bli livvakter ble truffet - av en mann som har som jobb nettopp å stå for slik beskyttelse av personer.

- Han ble selvfølgelig dypt fortvilet. Det er sånt ingen tror kan skje, forteller politimannens advokat, Jens-Ove Hagen, om øyeblikket da PST-livvakten skjønte hva som hadde skjedd.

BRUKES AV SPESIALSTYRKER: Automatvåpenet som av ukjente årsaker var ladd med skarpe skudd under politiets øvelse er også i bruk i spesialavdelinger i Forsvaret. (Her det samme våpenet i en modifisert utgave). Illustrasjonsfoto: WIKIMEDIA COMMONS
BRUKES AV SPESIALSTYRKER: Automatvåpenet som av ukjente årsaker var ladd med skarpe skudd under politiets øvelse er også i bruk i spesialavdelinger i Forsvaret. (Her det samme våpenet i en modifisert utgave). Illustrasjonsfoto: WIKIMEDIA COMMONS Vis mer

Etterforskningen så langt tyder på at det ble skutt flere skarpe skudd fra ett magasin, ifølge Dagbladet.nos opplysninger. Markøren hadde imidlertid ingen formening om at det var annet en løsammunisjon i våpenet, og skal etter det Dagbladet.no får opplyst ha fått med seg et ferdigfyllt magasin da den dramatiske øvelsen startet.

- Det er overhodet ikke slik at han selv har sittet og puttet ett og ett skarpt skudd inn i et magasin han visste skulle brukes til øvelse, understreker en politikilde.

- Klandrer ingen andre

«Skarpe» magasiner skal være svært tydelig adskilt fra øvelsesammunisjon, men på et eller annet sted i prosessen har kontrollrutinene sviktet. Uansett er det i henhold til vanlige prosedyrer skytteren som i siste instans er ansvarlig for hvordan våpenet er ladd.


- Han klandrer ingen andre for dette, og forklarer seg så godt han kan i avhør. Nå avventer han etterforskningen for å se hele bildet av hva som gikk galt. Det har skjedd en eller annen menneskelig svikt, som alltid i slike saker, sier advokaten.

Hans klient ble etter ulykken isolert fra kollegene sine og satt senere i avhør med etterforskere fra Spesialenheten for politisaker fram til midnatt i går. Nå blir han tatt hånd om av tillitsvalgte i politiet og kolleger, men er svært lettet over at skuddene hans ikke ble dødelige.

- Man kan jo forestille seg hva som kunne ha skjedd. Han er svært glad for at skadene på de to tross alt var såpass begrenset, sier Hagen.

Ifølge ham har politimannens sjefer ikke gitt utrykk for at det er aktuelt å suspendere livvakten.

Skytemistenkt var i statsministerens livvaktstyrke

Tekniske undersøkelser

Spesialister fra Kripos foretar nå tekniske undersøkelser av blant annet ulykkesvåpenet og kulene som ble avfyrt, mens etterforskningen til Spesialenheten for politisaker fortsetter.

- Vi foretar nødvendige avhør fortløpende, men vil ikke gå inn på hva personen som skjøt har forklart i avhør konkret om hendelsesforløpet, sier pressetalskvinne Åse Berit Berger ved spesialenheten.

PST-livvakten har formelt status som mistenkt.

- Det er vanlig prosedyre i slike saker, blant annet for å ivareta hans rettigheter, understreker Berger.

<B>TO SKADD:</B> De to politifolkene som ble kjørt til sykehus med skuddskader i hode- og nakke-regionene kom utrolig nok fra ulykken uten livstruende skader.
<B>VIKTIG JOBB:</B> Gerd Liv Valla er blant personene som har blitt beskyttet av livvakter fra PST de siste årene. Det er bare statsministeren som per definisjon har slik beskyttelse, mens andre får livvakter avhengig av PSTs trusselvurdering.
<B>SKARPT:</B> Den vanlige ammunisjonen til den aktuelle våpentypen ser annerledes ut enn ufarlig løsammunisjon, og skal være svært tydelig adskilt fra sistnevnte i trenings-sammenheng.