Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skyter fyrverkeri på biler og bygninger

Rakett-kaos i Agder dagen derpå.

DEN OFFISIELLE FEIRINGEN: Overgangen til 2020 ble markert med fyrverkeri overalt, her i Oslo. Men rakettfesten fortsatte 1. januar mange steder, spesielt i Agder.
Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix.
DEN OFFISIELLE FEIRINGEN: Overgangen til 2020 ble markert med fyrverkeri overalt, her i Oslo. Men rakettfesten fortsatte 1. januar mange steder, spesielt i Agder. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix. Vis mer

Politi over hele landet har fått meldinger om uvettig - og ulovlig - fyring av raketter og all verdens fyrverkeri dagen etter den store festen.

Til Agder politidistrikt spesielt har det vært en massiv strøm av publikumshenvendelser om farlig bruk av fyrverkeri fra dagslys til langt inn i kveldsmørket.

- Dette er en gjenganger dagen etter nyttårsaften. Nå har det vært vel så intenst som tidligere år. Vi har fått et 10-talls telefoner over flere ganger. Og selv om det har vært farefulle situasjoner, er det bare noen få vi har hatt mulighet til å rykke ut på. Det har vært flere andre viktige oppdrag samtidig.

- Og det er type oppdrag vi ikke kan legge ut på Twitter som reine hendelsesnyheter, sier operasjonsleder i Agder-politiet, Eivind Formo til Dagbladet onsdag kveld.

Brann på kunstgrassbane

På Fagerholt skole i Kristiansand tok kunstgrasset på fotballbanen fyr av fyrverkeri, bokstavlig talt, tidlig på kvelden. Brannen ble slokt.

To ganger med et par timers mellomrom kom meldinger om oppskyting av fyrverkeri på skolen - siste gang klokka 21.03.

- Politiet har ikke fått meldinger om alvorlige personskader, sier operasjonslederen ved 22-tiden.

Andre farefulle observasjoner som har «rent inn» på telefonen til Agder-politiet i løpet av den aller første dagen i 2020:

Biler, bygninger og postkasser

Sørlandsparken: Noen kjører rundt og skyter fyrverkeri på biler og bygninger.

Vennesla: Noen sykler rundt og sprenger postkasser og søppeldunker med fyrverkeri.

Vågsbygd: søppeldunk antent av fyrverkeri.

Og seint på kvelden kom det melding om at det i Søgne skytes fyrverkeri ut fra bil i fart mot personer som går tur med hund i Lunde i Søgne.

Og flere uspesifiserte episoder med dagen derpå-raketter i Mandal, Lyngdal, Flekkefjord og Kristiansand.

SATTE REKORD: Da de feiret nyttår i Ras Al Khaimah i De forente Arabiske Emirater, sendte de to verdensrekorder. Video: AP Vis mer

Ti menn og en gutt

Til sammen elleve personer fikk øyeskader av nyttårsfyrverkeriet under årets feiring. De skadde er ti menn og en gutt, skriver NTB om den offisielle nyttårsfeiringen.

– Dette er fem færre skader enn i fjor, opplyser overlege Nils Bull ved øyeavdelingen på Haukeland universitetssjukehus.

Første nyttårsdag hvert år samler Bull inn tall fra sykehus i hele landet med personer som er behandlet for øyeskader etter nyttårsfeiringen.

Fire med alvorlige øyeskader

– Fire av de elleve er alvorlig skadd. Det vil si at man kan forvente betydelig reduksjon av synet. De sju andre har øyeskader som er moderat alvorlige.

- Ingen av dem som er skadd rapporterer å ha brukt vernebriller da ulykken skjedde, sier Bull.

En ti år gammel gutt opplevde at en rakett gikk av rett framfor ansiktet, og unngikk alvorlig skade av øyet fordi han hadde vernebriller. Han er ikke med i årets skadestatistikk.

To av de skadde var tilskuere.

En av de skadde deltok ifølge Bull trolig i fyrverkerikamp.

UTEN RAKETTER: Med 2000 droner ble inngangen til 2020 en spektakulært show i Shanghai. Video: AP Vis mer