Skyter håpet i filler

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Israels aggresjon mot det palestinske folk både innenfor og utenfor den jødiske statens grenser er en dobbelt tragedie. Daglig kommer bilder av døde palestinske ungdommer og barn. Mange av dem har bare ett kulehull - gjennom hjertet eller hodet. Dette er ikke opprørskontroll. Det er drap. Drapene på palestinere de siste to ukene er den første tragedien.
  • Ikke noe av volden fra palestinsk side, nedslaktingen av de israelske politifolkene i Ramallah i går inkludert, kan forsvare at israelske soldater med kaldt blod plasserer en kule i hodet eller hjertet på små gutter. Det kan heller ikke forsvare den overdrevne bruken av militær makt som Israel svarte med i går. Det er en hevnakt hinsides all klokskap og et skritt i motsatt retning av fred.
  • Den andre tragedien er at Staten Israel sju år etter Oslo-avtalen ikke har endret sin mentalitet overfor palestinerne, både de med og de uten israelsk statsborgerskap. Under uroen de siste to ukene er ti palestinske borgere av Israel skutt ned under demonstrasjoner. I Gaza og på Vestbredden er stein besvart med skarpe skudd, tanks-ild og raketter fra lufta. Det er mangel på respekt for palestinske liv som legges for dagen. Det er også samme reaksjonsmønster som under det palestinske opprøret Intifada - før Yitzhak Rabin tok Yassir Arafat i handa og holdt sin historiske tale 13. september 1993: «Nok blod, nok tårer, nok, nok, nok.»
  • Det israelske hevnangrepet kom samtidig som FNs generalsekretær Kofi Annan er i regionen og driver et intenst fredsdiplomati. Det viser en arroganse hos det israelske lederskapet som står i veien for handlinger for å dempe i stedet for å trappe opp konflikten. Okkupasjonsmakten Israels aggresjon viser også hvor lite de forstår av hvorfor palestinerne raser. Et folk under okkupasjon vil ikke inngå fred uten at okkupasjonen opphører. En okkupantmakt kan ikke kreve at det okkuperte folk ikke skal gjøre opprør. Og enda viktigere: Det kan ikke bli fred når en stat gir grønt lys til sine soldater til å skyte motpartens barn i hjertet.