Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skyter helsetoppenes beste argument i fillebiter

Robert Myhre, ledende ekspert på offentlige anskaffelser, mener helsetoppene i Nord-Norge har misforstått loven.

PÅ STORTINGET: Øyvind Juell fortalte Stortingets politikere at virksomhetsoverdragelse trolig ville vært i strid med loven. En ledende ekspert på feltet er uenig. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PÅ STORTINGET: Øyvind Juell fortalte Stortingets politikere at virksomhetsoverdragelse trolig ville vært i strid med loven. En ledende ekspert på feltet er uenig. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Virksomhetsoverdragelse er blitt stridens kjerne i den pågående skandalen rundt luftambulansen og anbudet for å drive tjenesten fra neste år.

Virksomhetsoverdragelse vil si at alt nåværende personell i dagens leverandør av ambulansefly følger med ved bytte til ny leverandør. De ansatte vil da også beholde sin lønn.

Dette var ikke et krav i anbudsrunden, som endte med at dagens leverandør, Lufttransport, tapte til britisksvenske Babcock. Babcock tilbyr pilotene lavere lønn for å «fortsette» i sine gamle jobber - slik sparer selskapet penger.

Ifølge administrerende direktør i Luftambulanstjenesten HF, Øyvind Juell, var myndighetene redd for å bryte loven ved å inkludere en slik virksomhetsoverdragelse i anbudet som Babcock vant.

- Juristene våre anbefalte ikke å ta dette inn fordi det kunne være i strid med EØS-lovgivningen. Og et eventuelt lovbrudd ville få enorme konsekvenser, sa Juell til helse- og omsorgskomiteen.

Advokat Robert Myhre jobber spesielt med offentlige anskaffelser og offentlighetsloven.

Han sier han forstår lite av konklusjonen til Øyvind Juell.

Ledende ekspert: - Juell tar feil

Myhre har selv ettergått lovverket og konkludert med at det ikke er noe som umuliggjør virksomhetsoverdragelse, slik Juell og myndighetene hevder.

- Slik jeg tolker det, er det ingenting i veien for å stille et slikt krav, verken ut fra EØS-avtalen eller regelverket for offentlige anskaffelser. I og med at de nekter innsyn i dokumentet, er det vanskelig å vite om det er en selektiv tolkning, en misforståelse om regelverket eller en legitim tolkning som er gjort, sier Myhre.

Myhre kjenner dette feltet svært godt. Han ledet arbeidet da næringsdepartementet i 2001 utarbeidet ny forskrift om offentlige anskaffelser. I dag er han partner i DLA Piper.

Ingvild Kjerkol (Ap) er ikke forbauset over konklusjonen fra Robert Myhre.

- Dette har vi i Ap også sagt hele tiden. Og juridisk avdeling hos LO sier det samme. Det holder ikke å gjemme seg bak regelverk. Helseministeren har ansvar for liv og helse hos innbyggerne og må sikre personellet som utgjør tjenesten, sier hun.

Stridens kjerne

Som Dagbladet tidligere har skrevet, rømmer pilotene fra det tapende selskapet, Lufttransport AS. Årsaken er at Babcock, nettopp fordi anbudet ikke stilte krav til virksomhetsoverdragelse, tilbyr pilotene i Lufttransport dårligere vilkår for å bli i «sin egen» jobb. Resultatet er blitt en bemanningskrise som kan ende med å legge hele luftambulansen brakk i høst, dersom Lufttransport «går tom» for piloter.

Virksomhetsoverdragelse hadde trolig løst dette problemet, men kunne gjort det vanskelig for Babcock å konkurrere med Lufttransport.

Direktør tok selvkritikk

Tor Ingebrigtsen, tidligere direktør ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), tok denne uka selvkritikk for at helsetoppene ikke hadde vurdert virksomhetsoverdragelse nøye nok.

- Helt konkret hadde jeg, og vi, ikke nok oppmerksomhet på hva som ville være nødvendige anbudstekniske grep for å unngå den situasjonen vi har havnet i nå, sa Ingebrigtsen til Dagbladet.

Myndighetene vil heller ikke offentliggjøre den juridiske vurderingen Øyvind Juell sier han støtter seg til. Eksperter som Robert Myhre har dermed ingen mulighet til å gå vurderingen etter i sømmene.

Det er et hemmelighold Myhre reagerer kraftig på.

- Jeg forstår ikke hvilken interesse det offentlige skulle ha i å hemmeligholde en slik vurdering, langt mindre hvorfor dette er nødvendig for å ivareta det offentliges hensyn.Saken reiser prinsipielle, viktige spørsmål som vedrører en hel landsdel, og som potensielt kan få betydning for liv og helse. Det er da uholdbart at man hemmeligholder en slik vurdering, sier Myhre.

Babcock: - Ikke omfattende vurderinger

Daglig leder i Babcock, Marius Hansen, vil ikke svare på spørsmål fra Dagbladet om selskapet kunne vunnet anbudet dersom virksomhetsoverdragelse lå inne i anbudskriteriene.

- Det lå ikke inne krav om virksomhetsoverdragelse i anbudskriteriene. Derfor har vi ikke tatt høyde for det i vårt tilbud, og vi har heller ikke gjort omfattende vurderinger rundt dette, sier Hansen til Dagbladet.

Han fortalte nylig at selskapet hans står klar til å ta over luftambulanserotet før planlagt dersom Lufttransport AS ikke makter å levere ut sin kontraktstid.

Dagbladet har bedt Øyvind Juell i Luftambulansetjenesten HF om å kommentere saken. Han har, gjennom Luftambulansens pressetjeneste, ikke besvart våre henvendelser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!