Skyter hval ulovlig

TROMSØ (Dagbladet): Mange hval er skutt ulovlig etter at fangststoppen ble innført 1. juli. Nå har Norges Råfisklag konfiskert mange tonn kjøtt, og fangstfolkene kan vente en streng reaksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alle må forstå at vi ikke har råd til å la være å ta den kvoten vi har fått tildelt, sier skipper Otto Willassen på «Willassen senior» til Lofotposten.

Han tok fem dyr på overtid, åtte tonn kjøtt ble beslaglagt da skuta la til kai ved fangstmottaket på øya Skrova utenfor Svolvær. Willassen kjenner til at flere båter også har skutt hval etter at fangststoppen ble berammet.

Den ulovlige fangsten er alvorlig for en næring som mer enn noen annen har behov for å bedre sitt rykte internasjonalt. Dette kan være en gavepakke til Greenpeace, Paul Watson og den alminnelige opinion, som aldri har skjønt hvorfor nordmenn må skyte disse intelligente dyrene i havet.

- Se, de dreper ulovlig også! kan hvalvennene si med full rett, og en bølge av hat og avsky kan igjen ramme en liten næring som kjemper for å overleve.

Problemet for fangstfolkene er at nordmenn ikke spiser hvalkjøtt lenger. Kjøttberget vokser.

- Må tjene penger

Det var også bakgrunnen for at Norges Råfisklag stoppet fangsten 1. juli. Lagrene var fulle, oppkjøperne kunne ikke ta imot mer.

Otto Willassen på «Willassen senior» mener at han hadde juridisk rett til å fortsette fangsten etter stoppdatoen. Han forklarer også at de befant seg nord for Spitsbergen, og det tok tid før de fikk vite at fangsten måtte opphøre.

- Vi er sju mann om bord som skal få utgifter og inntekter til å henge i hop, og da må vi få maksimalt ut av fangsten for å kunne ha dette som levebrød, framholder Willassen.

- Usolidarisk


Underdirektør Wiktor Sørensen i Norges Råfisklag sier til Lofotposten at det er en usolidarisk handling å fortsette fangsten etter at fangststoppen er forkynt. Fangerne som har tatt seg til rette, kan vente reaksjoner i form av inndragning av fangstverdi eller bøter.

Årets hvalkvote er rekordstor, 753 vågehval kan skytes. Hittil er 528 tatt. De fleste fangstskutene lå værfast i ukevis i vår, men plutselig kom godværet, og alle stakk til havs.

Dermed skulle alle levere samtidig, og kapasiteten på mottaket ble sprengt, mens etterspørselen etter hvalkjøtt på norske middagsbord har vært minimal. Fangstfolkene mener det er gjort for lite for å markedsføre hvalbiff som en sunn og næringsrik rett. Etter noen års fangststopp ser det ut til at nordmenn må læres opp til å sette pris på det mørke, blodige hvalkjøttet igjen.

Hemmelig fangst

Greenpeace varslet aksjoner mot den norske hvalfangsten i år, men alle skutene har fått være i fred. Fiskeridepartementet påla fangstfolkene munnkurv - de fikk ikke lov å fortelle når de dro ut på feltet, hvor de skulle fange, eller når og hvor de skulle levere fangsten.

Nå kan det se ut som om markedet klarer det fangstmotstanderne aldri klarte; nemlig å knekke en tradisjonsrik kystnæring.