-  Skyter hvor som helst for å ta Toska

Kriminalpolitiet arresterte Thomas Øye på grunn av hans forbindelser med dødsransetterlyste David Toska. Nå er Øye løslatt, og Toska fortsatt like fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Thomas Øye har sittet tre uker i varetekt, er ikke politiet kommer ett skritt nærmere Toska og et anslått ransutbytte på 60 millioner kroner.

Øye sier til Dagbladet at politiet nå skyter hvor som helst for å finne Toska. Advokat Fridtjof Feydt, som forsvarer den såkalte Mesterhjernen, karakteriserer overfor Dagbladet arrestasjonen av Øye som en panikkhandling.

-  Dette er altså en sak fra februar 2001, som har vært omtalt i media en rekke ganger siden da, sier Feydt.

Litt blekere enn vanlig holdt Norges mest berømte finansakrobat en improvisert pressekonferanse etter at han ble løslatt fra tre ukers varetekt i går ettermiddag.

-  Jeg har ikke noe forhold til Toska. Jeg har møtt ham to ganger. Dette har aldri hatt noe som helst med hvitvasking å gjøre, hevder Øye, som bare smilte da han ble spurt om han vet hvor den ranssiktede 28-åringen oppholder seg.

Siktet for heleri

33-åringen er siktet for heleri, etter at han skal ha mottatt fem millioner kroner i lån fra Toska for tre år siden. Etter det Dagbladet kjenner til, skal Toska har gitt uttrykk for at pengene skulle settes i omløp av Øye, og at avkastningene skulle være «avsindige».

Politiadvokat Marit Formo sier til Dagbladet at politiet mener pengene kom fra Toska, og at de trolig stammer fra straffbare forhold.

-  Og vi mener at Øye enten visste eller burde ha forstått dette, og at mistanken mot Øye er styrket, sier hun.

Schibsted-arvingen Harald Undrum skal ha kausjonert for lånet, og er siktet i saken. Det samme er en av Toskas forretningspartnere, og byggetoppen Peter A. Nilsen. Øye hevder at han trodde de fem millionene kom fra Nilsen - og ikke Toska.

-  Ikke anbefalt

Finansmannen må foreløpig bli i Norge, fordi han har meldeplikt for politiet. Han er bosatt i Dubai, og ble pågrepet i slutten av juni - bare et par dager etter at han ankom landet.

Øye var medtatt etter å ha sittet tre uker i isolasjon i Oslo fengsel, men virket langt fra skremt av politiets siktelse.

-  Det er ikke noe å anbefale å sitte tre uker i isolat. Men jeg føler meg veldig trygg i denne saken. Alle de avhørene jeg har lest bekrefter det jeg har forklart til politiet, sier Øye.

Han hevder at de fem millionene skulle brukes i en aksjeutvidelse i et selskap. På spørsmål om pengene er betalt tilbake, svarer Øye:

-  Deler av det er betalt tilbake, men jeg vil ikke kommentere hvor mye.

MELDEPLIKT: Thomas Øye (33) ble løslatt etter tre uker i isolasjon i Oslo fengsel. Men han får ikke lov til å reise tilbake til Dubai med det første.