Skyter jerv fra helikopter

TROMSØ (Dagbladet): Ulven nedkjempet fra lufta. Nå skjer en storstilt jakt på jerv med helikopter og snøscooter i en rekke fylker. Miljøorganisasjonene mener det svekker Norges frynsete miljørykte ytterligere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seks unger er den siste tida drept i hiene sine. Tirsdag ble ei jervetispe felt fra helikopter på Malangshalvøya i Tromsø.

Jervestammen er anslått til rundt 270 dyr. 31 ble felt under lisensjakta, som ble avsluttet 15. februar. Bønder og myndigheter mener for få dyr ble tatt.

Særskilt vern

Derfor er iverksatt jakt i Troms, Nordland, Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal, Hedmark, Oppland og Sogn og Fjordane.

For første gang jaktes det i jervens kjerneområde i Sør-Norge, der Stortinget har bestemt det fredede dyret skal ha et særskilt vern. Jegerne har og fått tillatelse til å bruke helikopter og snøscooter i utilgjengelige områder.

- Ingen saker er like, men i hovedsak dreier det seg om et uttak som er helt nødvendig for å få ned tapet av beitedyr, sier Morten Kjørstad i Direktoratet for Naturforvaltning.

Jerven skal ifølge erstatningsutbetalingene ha drept vel 13000 sau siste år i Norge.

- Dette er ren rovdyrkrig. Myndighetene har opprettet et bøddelkorps for å ta knekken på rovdyra, sier Viggo Ree i Foreningen Våre Rovdyr.

Dyreetikk

- Selv kråka er fredet i hekke- og yngletida. Men nå durer man inn og dreper jerveunger i hiene. Til og med våre nasjonalparker blir åsted for motorisert jakt. Dette er en skam og forverrer Norges rykte i utlandet, sier Ree.

- Jeg er dypt rystet. Alt foregår nå på bøndenes og jegernes premisser. Hva slags dyreetikk er det som ligger til grunn , sier Steinar Lem i Framtiden i våre hender.

- Norsk rovdyrforvaltning er gått helt av skaftet. Helikopter- og snøscooterjakt er sterkt dyreplagende jakt, særlig på denne tida av året, sier Lem.

<B>SJOKKERT:</B> Steinar Lem
<B>JAKT: Alle midler tas i bruk for å redusere jervestammen. Det sky rovdyret jages med snøscooter og helikopter. Bildet er fra Nordland.