BLODBAD: En lege forsøker å behandle en skadd mann i Kirgisistan. Minst 100 personer er drept og 1000 skadd i urolighetene de siste dagene. Foto: EPA/IGOR KOVALENKO/SCANPIX
BLODBAD: En lege forsøker å behandle en skadd mann i Kirgisistan. Minst 100 personer er drept og 1000 skadd i urolighetene de siste dagene. Foto: EPA/IGOR KOVALENKO/SCANPIXVis mer

- Skyter kvinner og barn på flukt

Over 75 000 personer på flukt fra blodbadet i Kirgisistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Kirgisere brenner usbekiske landsbyer, slakter innbyggerne og plyndrer, i det som er Kirgisistans verste etniske opptøyer på 20 år, melder nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Mat er mangelvare, og mesteparten av Osj - den nest største byen i landet - er ødelagt av brann. Over 75 000 usbekiske flyktninger rømmer nå over grensa til nabolandet Usbekistan, hvor flere flyktningleirer blir satt opp.

De fleste av flyktningene er eldre, kvinner og barn. Flere dem ble skutt ned mens de forsøkte å flykte fra urolighetene, sier vitner ifølge AP, noe som også bekreftes av svært blodige og grusomme bilder fra det sentralasiatiske landet.

SETTER FYR PÅ USBEKISKE HUS: Store deler av byen Osj er brent ned. Foto: EPA/IGOR KOVALENKO/SCANPIX
SETTER FYR PÅ USBEKISKE HUS: Store deler av byen Osj er brent ned. Foto: EPA/IGOR KOVALENKO/SCANPIX Vis mer

Foreløpige estimater slår fast at over 100 personer er drept og 1000 skadd siden urolighetene startet torsdag.

Leger og aktivister mener imidlertid at tallene i realiteten er mye høyere, siden mange skadde ikke tør å til sykehus av frykt for å bli angrepet.

Urolighetene har spredd seg til storbyen Jalal-Abad og nabolandsbyer. Sinte menneskemengder skal ifølge AP ha metodisk satt fyr på usbekiske hus, butikker og kafeer.

Opprørere skal ha tatt kontrollen over et pansret kjøretøy og automatvåpen tilhørende en lokal militæravdeling.

I et forsøk på å stanse den eksplosive situasjonen har soldater fått ordre om å skyte for å drepe opprørere. Russiske myndigheter har avvist en anmodning om militær bistand, men sender en fallskjermbataljon for å beskytte egne militæranlegg, melder NTB.

BRENNER: Urolighetene har spredd seg til byen Jalal-Abad. Foto: AP Photo/Zarip Toroyev/SCANPIX
BRENNER: Urolighetene har spredd seg til byen Jalal-Abad. Foto: AP Photo/Zarip Toroyev/SCANPIX Vis mer