PÅ FLUKT: Bashar AL-Assad skal være på flukt etter at hans forsvarsminister, Dawoud Rajha, til høyre, og to andre toppfolk i regimet ble drept i går. (AP Photo/SANA)
PÅ FLUKT: Bashar AL-Assad skal være på flukt etter at hans forsvarsminister, Dawoud Rajha, til høyre, og to andre toppfolk i regimet ble drept i går. (AP Photo/SANA) Vis mer

Skyter med granater i hovedstaden

President Bashar al-Assad leder kampen mot opprørerne fra kystbyen Lakatia. I hovedstaden Damaskus skyter regjeringsstyrker med granater inn i boligområder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Styrker fra Den frie syriske armeer skal ha angrepet posisjoner nær presidentpalasset, og mange innbyggerne som ikke har barikadert seg i sine leiligheter er nå på flukt, for å komme unna kamphandlinger.

Opprørere viser seg fram
Helikoptere er satt inn i krigføringen i sentrale byer i Damaskus, melder syriske opposisjonskilder. Et helikopter og tre militære kjøretøyer skal være ødelagt, og styrker fra Den frie syriske høren kjører rundt i bydeler som er under deres kontroll med våpen og flagg, for å vise at de har kontroll.

Bashar al-Assad er fortsatt øverstkommanderende for regimets innsats mot opprørerne i landet, fastslår kildene som forteller om Assads flukt, til nyhetsbyrået Reuters, melder NTB. Opplysningen bekreftes av opporisjonskilder og av en vestlig diplomat.

NRK melder at sjefen for FN observatørene i Syria, nordmannen Robert Mood, har avsluttet sitt oppdrag.

- Kona i Moskva
Samtidig går det sterke rykter i Damaskus om at Assads kone, den britisk-fødte Asma, har reist til Moskva. Hvis det stemmer, er det trolig også mulig at Assad kan ha planer om å reise til Russland, hvis, eller når, regimet faller. Latakia ligger ikke langt unna den russiske militærbasen i Tartus.

Latakia er et senter for allawitene, den retningen av shia-islam som Assad-familien, og regimets sterke menn tilhører. Opprøret er for det meste ledet av sunnier, som utgjør 75 prosent av befolkningen.

Presidenten har ikke vist seg offentlig etter at hans forsvarsminister, hans svigerbror, og flere andre ledere ble drept i et bombeattentat i hovedstaden Damaskus onsdag. Det er uklart om han reiste til Latakia ved middelhavskysten før eller etter angrepet.

Men det er langt fra sikkert at den syriske presidenten er velkommen til Moskva, hvis han skulle ville reise dit. En talsmann for president Vladinir Putin sa nettopp at den russiske presidenten verken hadde nevnt en slik mulighet i sine samtaler med Barack Obama, eller med den tyrkiske statsministeren Recep Tayyip Erdogan.

Umulig diplomati
Onsdag sa pressetalsmann Jay Carney i Det hvite hus at USA ikke visste hvor Assad befant seg.
 
Samtidig meldes det om massedersertering av soldater i hovedstaden Damaskus. Alle butikker er stengt, sier en aktivist via Skype, til New York Times.

Gårsdagens angrep der tre av regimets mest betrodde menn ble drept i et attentat inne i hovedkvarteret for de nasjonale sikkerhetsorganene har endret spillet i Syria både på slagmarkan, og når det gjelder diplomatiet. Alt fokus er med ett flyttet fra diplomatiet til slagmarken.

FNs sikkerhetsråd skal om få timer bestemme om mandatet til FN-observatørene i Syria skal forlenges. Men sjefen for observatørene, Robert Mood, sa tidligere idag at hans oppdrag var over. I en pressemelding han sendte ut sier han ganske direkte at observatørenes jobb er umulig så lenge det er krig, og ikke fred de skal observere.

-Det plager meg å si, men vi er ikke på et spor mot fred i Syria, og opptrappingen vi har sett i Damaskus de siste dagene bekrefter det, skriver Mood.

Og han avslutter slik:

- Det er ikke noe varig håp i en militær løsning. Jeg, som soldat, vet bedre enn de fleste, at å bestemme seg for fred er vanskeligere enn å bestemme seg for krig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer