Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skyter med skarpt på demonstranter

Politiet skyter med både metall- og gummikuler på demonstranter i den ukrainske hovedstaden Kiev.

KAMP: Demonstranter i kamp med politi i formiddag. REUTERS/Vlad Sodel Scanpix
KAMP: Demonstranter i kamp med politi i formiddag. REUTERS/Vlad Sodel Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dabladet): Det melder den engelsk-språklige ukrainske avisa Kyiv Post.

Presidentens makt Militante demonstranter forsøker å ta seg inn i parlamentet fra flere steder samtidig. Mange av demonstrantene har sverget på at de er villige til å dø i kampen, og de er organisert i militære grupper. Mange skal være skadet.

De blir nå møtt med kuler, batonger og graneter utenfor parlamentet som de siste månedene har vært omringet av en jernring av militære og politi. Parlamentet skulle i dag diskutert opposisjonens krav om å få grunnloven fra 2004 tilbake, og en ny regjering. Den gamle fikk sparken for tre uker siden, det var et av opposisjonens krav. Grunnloven fra 2004 gir presidenten begrenset makt, og er et avgjørende krav fra opposisjonens side. Opposisjonen beskylder Viktor Janukovitsj for å ville innføre diktatur.

Koordinerte angrep Hovedkvarteret til partiet til president Viktor Janukovitsj, Regionenes parti, skal også være stormet av demonstranter. En mann skal ha fått sprengt bort en hånd, etter at politiet kastet en granat mot ham.

Demonstrantene er væpnet med køller, brostein og bensinbomber. Angrepene mot parlamentet kommer fra tre steder, og er koordinert.

Flere personellkjøretøyer fra politiet er stukket i brann. Kyiv Post skriver at flere politioffiserer er på taket av bygninger i nærheten, og kaster sprengstoff mot demostrantene og skyter på dem med metall- og gummi-kuler. En gruppe demonstranter skal ha forsøkt å storme huset med politioffiserene. Det skal være mange politi inne i huset som skal sørge for at demonstrantene ikke kommer opp på taket. Inngangen til huset skal stå i brann.

Etter amnestiet Likevel skal minst ni demonstranter ha kommet seg opp på taket av huset, etter å ha sloss mot politiet. Nå skal politiet ha trukket seg tilbake, og demonstranter vaier med det ukrainske flagget på toppen av byggningen.

De voldsomme sammenstøtene idag kommer etter at regjeringen kunngjorde et amnesti for alle som har blitt arrestert etter nesten tre måneder med sammenhengende demonstrasjoner i sentrum av den ukrainske hovedstaden. En forutsetning for amnestiet var at demonstrantene forlot en del bygninger i sentrum av Kiev. Det gjorde de, inntil de i formiddag angrep parlamentet.

Demostranter bygger nå barrikader 200 meter fra selve parlamentsbygningen. Dette har vært politi-kontrollert område så langt i denne konflikten.

Hele Norges coronakart