- Skyter mot folket

Minst tre mennesker skal være skutt etter at soldater åpnet ild.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no)  Folk kastet seg ned da soldater åpnet ild mot demonstrantene som har tatt kontroll over den uzbekiske byen Andijan. Vitner sa ifølge telegrambyrået AP at tre er drept.

Mange av opprørerne i Andijan er væpnet, og det er nå sporadisk skyting i byen. Militære helokoptere svevet over byen, som er beleiret av regjeringssoldater. Mørket begynner nå å senke seg over Andijan

De 2000 fangene som strømmet ut av fengselet i byen Andijan i det østlige Uzbekistan, ble befridd ved at en gruppe væpnede menn skjøt mot fangevokterne. Ni personer er rapportert drept og 15 er såret melder nyhetsbyrået AP.

Opptøyene i Andijan kommer etter en lokal rettssak mot 23 muslimske forretningsmenn. De 23 er beskyldt for å tilhøre en ekstremistisk religiøs gruppe, noe deres slektninger avviser, melder BBC.

Rettsforhandlingene endte sist onsdag, og dom er ventet med det første. Protestene begynte i forrige uke, forsiktig, siden offentlige protester er både uhørt og farlig i Uzbekistan.

Protestene har ifølge BBC vært rolige, inntil i går da noen stormet fengselet.

Mange av demonstrantene er unge mennesker som var ansatt av de 23 forretningsmennene som er stilt for retten.

Flere av forretningsmennene skal ha spilt roller som samfunnsbyggere, og hatt gratisundervisning for barn på PC. Rahbaran Shakirova, mor til to av de tiltalte, sier ifølge BBC:

- Skyter mot folket

- Mine sønner er beskyldt for fryktelige ting. Alt de ville var at livet i Uzbekistan skulle bli bedre, og at vi alle skulle kunne leve normale liv.

Slektninger av de tiltalte avviser påstandene om religiøs ekstremisme. De mener de er plukket ut av myndighetene fordi de tenkte uavhengig, og drev med utdanningsprogrammer for unge mennesker. Det foreligger så godt som ingen informasjon om gruppen Akromiya, som de 23 skal tilhøre

Bevæpnede menn i sivil har tatt byen

En opprører som har inntatt ordførerens kontor i Andajan sier til Radio Free Europe at de har bare fredelige krav.

- Vi ber om at de russiske myndighetene involverer seg i hendelsene i Andajan fordi russerne kjenner problemene, sier mannen.

Sharipijon Shakirov skal ha sittet fire år i fengsel for å tilhøre gruppen Akramiya og sier til Radio Free Europa at det er startet forhandlinger mellom myndighetene og opprørerne.

Menneskerettighetsaktivist Lutfulla Shamsutdinov var i byen i dag tidlig.

- Jeg kommer rett fra Navoi-gata og jeg vet ikke hvor mange de var, men bevæpnede menn i sivil stå med fem meters mellomrom, sier hun til Radio Free Europe.

- Ingen politi i gatene nå

Den russiske journalisten Vera Tokombaeva er i naborpublikken Kirgisistan og har snakket med øyenvitner i byen:

- Opptøyene skjedde rundt midnatt lokal tid, da rundt 2000 fanger ble sluppet fri, sier hun til Dagbladet.no.

Hun forteller at det ikke lenger er politi i gatene. Nyhetsbyrået AP melder at tv-signalene fra landet er stanset.

- Opprørerne, deres tilhengere og innbyggere i byen roper at de vil ha avsatt Karimov, sier Tokombaeva til Dagbladet.no.

Bekrefter skyting og eksplosjoner

Den amerikanske ambassaden i hovedstaden Tasjkent bekrefter at det er skyting og eksplosjoner i byen, og at et fengsel er stormet. Det er også bekreftet sammenstøt mellom opprørere og politi eller militære styrker i byen.

Nyhetsbyråat AP melder at en gruppe politimenn er tatt som gisler i byen Andijan, og at det nå forsøkes å forhandle om å få dem fri.

Situasjonen i Uzbekistan er uhyre spent etter revolusjonen i nabolandet Kirgiststan i påsken. Der tok folket makta etter omfattende valgfusk ved parlamentsvalget.

Men Kirgisistan er et teselskap i sammenlikning med kruttønna Uzbekistan.

Terrortrusler mot USAs ambassade

Opptøyene i dag kom etter at den amerikanske ambassaden i flere dager har vært i alarmberedskap på grunn av terrortrusler. Uzbekiske islamister spilte en viktig rolle i nabolandet Afghanistan under Taliban-styret.

For et år siden ble 42 islamistiske opprørere skutt i Tasjkent etter et sammenstøt som varte i flere dager.

Tidligere i dag ble også det man trodde var en selvmordsbomber skutt da han nærmet seg den israelske ambassaden i hovedstaden Tasjkent. Han ble skutt og drept ved en feil. Mannen var en sinnsforvirret, etnisk russer, som hadde plukket opp noen vedkubber, som han bar under jakka si.

Sikkerhetsstyrkene tok vedkubbene for å være dynamitt, og skjøt mannen. Episoden viser at terrorberedskapen ved vestlige mål er i høyeste beredskap.

Det er uklart om stormingen av fengselet i Andijan har hatt politiske motiver. Men

president Islam Karimov har i mer enn ti år holdt Uzbekistan, med sine 25 millioner innbyggere, i et jerngrep.

Uzbekistan er et land som med godt jordsmonn for opprør. Her er det meste av jorda ødelagt av intensiv bomullsproduksjon i Sovjettida. Her har det ikke vært noen positiv økonomisk utvikling for det store flertallet av folket etter Sovjetunionens fall.

Her har Karimov styrt som en blanding av en asiatisk fyrste og en sovjetisk generalsekretær. Landet er gjennomkorrupt, og embeter som ikke gis til nærmeste familie, selges til høystbydende, ifølge internasjonale observatører. Alt dette skaper grunnlag for islamistisk ekstremisme, som Karimov slår hardt ned på.

INNBYGGERNE: Flere tusen mennesker samlet seg i gatene i byen Andijan.
BILBOMBE: Folk flokker seg rundt restene av den utbrente bilen.
PRESIDENTEN: Islam Karimov styrer Uzbekistan.