Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skyter mot høyblokker i sentrum av Gaza by

Israelske styrker langt inn i boligområder, ifølge vitner. Tusener av sivile flykter.

ANGRIPER MED STRIDSVOGNER: Under en operasjon dypt inne i Gaza by torsdag morgen ble høyblokker skutt mot av stridsvogner, ifølge vitner. Tusener av sivile flykter etter de kraftige angrepene. Foto: HATEM MOUSSA/AP/SCANPIX
ANGRIPER MED STRIDSVOGNER: Under en operasjon dypt inne i Gaza by torsdag morgen ble høyblokker skutt mot av stridsvogner, ifølge vitner. Tusener av sivile flykter etter de kraftige angrepene. Foto: HATEM MOUSSA/AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tusenvis av mennesker flykter nå fra sine hjem i Gaza by, etter at israelske bakkestyrker har nådd fram til tett befolkede boligområder, melder nyhetsbyrået AP. Iraelske soldater og stridsvogner støttet av helikoptre skal nå være dypere inne i byen enn de har vært i løpet av den 20 dager lange offensiven mot Gazastripen.

Nyhetsbyrået siterer også palestinske vitner på at israelske stridsvogner har skutt mot tre bygninger i sentrum av Gaza by.

Jerusalem Post skriver også at vitner nord og sør for Gaza by melder om at boligblokker er blitt truffet, og at de har hørt lyder av eksplosjoner og skudd.

- Flykter i pysjamas
De israelske styrkene har omringet byen i flere dager. Stridsvognene har gjort enkelte avstikkere innover mot sentrum for å teste Hamas' geriljasoldater. Det er foreløpig ikke klart om dette er en kort operasjon, eller et tegn på at en ny fase i krigføringen er i gang.

Flere innebyggere skal ifølge vitner ha forlatt hjemmene sine i nattøy, og fraktet eldre familiemedlemmer ut i rullestoler. Andre skal ha stoppet journalister eller ambulanser på veien for å be om hjelp.

Onsdag skal soldater ha lett etter Hamas-soldater i kjellere inne i boligområder i Gaza by, som har 500 000 innbyggere. Israelske militærstyrker skal også bevisst ha forsøkt å skyte mot sivilbefolkningen, hevder kilder BBC og israelske menneskerettighetsgrupper har snakket med.

Ifølge vitneobservasjonene ble palestinere beskutt idet de var i ferd med å forlate sine hjem. Flere personer skal ha båret hvite flagg, uten at det skal ha hjulpet.

Israel avviser disse anklagene på det sterkeste og mener de er helt grunnløse.

Palestinske myndigheter oppgir nå at over 1000 personer er drept på Gazastripen siden den israelske offensiven startet i slutten av desember. Over 4500 personer er skadd.

Omfattende angrep i natt
De israelske luftstyrkene har i hele natt drevet med omfattende agrep, ifølge Haaretz.

Flere enn 70 mål ble truffet, blant disse antatte bakkevåpen og våpenlager. En moske sør i Gaza skal også ha blitt truffet. Denne skal, ifølge de israelske militærstyrkene, ha blitt brukt som våpenlager.

Minst 16 mennesker, inkludert en 13 år gammel gutt, ble drept da israelske fly torsdag bombet grenseområdet ved Rafah. Fem mennesker ble såret da en moské ble truffet, melder NTB.

Dagbladet.no kommer med mer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!