Skyter mot politiet

Væpnede utplyndrere herjer New Orleans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siste: Evakuering av Superdome er avbrutt, etter at det ble løsnet skudd mot redningshelikoptrene.

- Vi har avbrutt inntil man har kontroll over Superdome igjen, sier sjef for evakueringen, Richard Zeuschlag, til nyhetsbyrået AP.

Han sier at nasjonalgarden sender inn hundre soldater for å få kontroll.

- Det er ikke nok, vi trenger tusen, sier Zeuschlag.

Dagbladet.no følger utviklingen.

(Dagbladet.no): New Orleans synker stadig dypere ned i vann og kaos. Nå har borgermester Ray Nagin beordret 1500 politimenn - nesten hele politistyrken - bort fra redningsarbeidet for heller å forsøke å få kontroll med de kriminelle som herjer byen.

- De nærmer seg tett befolkede områder - hoteller, sykehus - og vi må stoppe det nå, sier Nagin til AP.

Plyndrer sykehjem

VENTER PÅ VARER: En kvinne og hennes datter venter på at mannen skal komme ut fra det som en gang var et supermarked med varer. Hele byen plyndres. Foto: AP/ SCANPIX
VENTER PÅ VARER: En kvinne og hennes datter venter på at mannen skal komme ut fra det som en gang var et supermarked med varer. Hele byen plyndres. Foto: AP/ SCANPIX Vis mer

Folk er desperate etter mat og medisiner. Butikker plyndres, og folk blir sett spaserende ut av butikker med kasser med varer. Noen fyller opp bilen, andre bruker flytemadrasser og søppelkasser og frakter bort alt fra joggesko og TV-apparat. I går tok tyver i bruk en gaffeltruck for å bryte seg inn i et apotek. Til og med sykehjem blir plyndret.

- Vi hadde nok vann og mat for ti dager. Nå må vi utstyre avdelingslederne med våpen og lære dem å skyte, sier sykehjemsstyrer Peggy Hoffman.

Sykehjemmets bil ble også kapret.

Ifølge byens sikkerhetssjef Terry Ebbert, bryter folk seg inn i butikker over hele byen og stjeler våpen. Gjenger med bevæpnede menn vandrer rundt i byen. Ved en anledning skal politimenn som satt fast på et hustak ha blitt beskutt av kriminelle på gata. En politimann ble angivelig skutt i hodet. Selv har politiet akutt mangel på våpen, og ber innbyggerne om å levere inn det de har.

- Det er en vanskelig situasjon, for plyndringen startet med at folk led av matmangel, og det kan man egentlig ikke si noe på. Men så eskalerte det til dette kaoset, sier borgermester Nagin.

Alle må ut

Guvernør Kathleen Blanco sier hun har bedt Det hvite hus om å sende mer folk for å hjelpe til med evakuering og redningsarbeid. Ti tusen ekstra politifolk skal også være på vei.

- Vi skal gjenopprette lov og orden. Det som gjør meg sint er at katastrofer som dette bringer ut det verste i folk. Jeg vil ikke tolerere slik oppførsel, sier Blanco.

RANET APOTEK: En bevæpnet politimann på vakt for å prøve å hindre folk i å rane et apotek. Utplyndrere gikk løs på det med gaffeltruck. Foto: AP/ SCANPIX
RANET APOTEK: En bevæpnet politimann på vakt for å prøve å hindre folk i å rane et apotek. Utplyndrere gikk løs på det med gaffeltruck. Foto: AP/ SCANPIX Vis mer

Myndighetene har ifølge BBC News erklært unntakstilstand langs hele Gulfkysten for å få fortgant i levering av vann, mat og drivstoff og andre nødvendige ting til regionen.

Kaoset gjør at borgermesteren nå har beordret alle om å forlate New Orleans. De som fremdeles er i byen har ikke elektrisitet og er i ferd med å slippe opp for alle typer varer. I tillegg truer fare for sykdommer, etter som døde dyr og mennesker fremdeles flyter i vannet.

Evakueringen av tilfluktsstedet Superdomen begynte i går. De 25 000 menneskene som har oppholdt seg på fotballstadionen siden mandag, bringes til Astrodomen i Houston. Forholdene ved tilfluktsstedet har vært svært dårlige den siste tiden.

Trolig verste på hundre år

Tusener fryktes omkommet etter at orkanen Katrina nådde land mandag, og forårsaket flom. I tilfelle er dette den verste katastrofen i USAs historie siden jordskjelvet og brannen i San Fransisco i 1906, som tok livet av mellom fem og seks tusen mennesker.

President George W. Bushs fly sirklet lavt over katastrofeområdet i går for at presidenten skulle få se ødeleggelsene. Han ble sterkt rystet da han fløy over byer der bare takene kunne skimtes over vannflaten.

- Det er totalt ødeleggende. Det må være enda verre på bakken, sa han.

Bush, som blir kritisert for å ha tatt tak i katastrofen for seint, mener det vil ta flere år før landsdelen vil klare å reise seg etter katastrofen.

FYLLER OPP BILENE: Politiet kom til stedet kort etter at noen brøt seg inn i et apotek med gaffeltruck, men gjorde lite for å hindre folk i å ta med seg varer.
KLAGER: Latitia Brown (41) klager ut sin nød over forholdene i Superdomen til politiet. I går begynte evakueringen.
BEVÆPNET Rob Liebkeman og Scott Slatten er på vei til hjemmene sine i båt - bevæpnet med gevær.
RYSTET: President Bush fløy over katastrofeområdet i går og var rystet over det han så.
«Ranere vil bli skutt»: Et skilt utenfor et hus i Pascagoula gir klar beskjed.
ØDELEGGELSENE: Satelittbildet viser den oversvømte byen New Orleans.