Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skyter ned Høyres elbil-drøm

Jon Georg Dales (Frp) statssekretær fra Høyre innrømmet at hele bompengelettelsen fra regjeringen kunne tilfalle elbilistene. Nå setter Frp-leder Siv Jensen foten ned.

- UAKTUELT: Siv Jensen sier det er uaktuelt at regjeringens bompengelettelser utelukkende tilfaller elbilistene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- UAKTUELT: Siv Jensen sier det er uaktuelt at regjeringens bompengelettelser utelukkende tilfaller elbilistene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Høyres avtroppende gruppeleder Eirik Lae Solberg foreslo tidligere denne uka at regjeringens bompengelettelser utelukkende kunne gå til elbilistene.

I regjeringens bompengeavtale, som ble framforhandlet midt i valgkampen, heter det at «halvparten av det økte tilskuddet øremerkes reduserte bompenger og halvparten øremerkes bedre kollektivtilbud i byene etter lokal prioritering».

Lae Solberg mente forslaget om å sponse elbilistene i bomringen var nettopp et eksempel på en «lokal prioritering» - og fikk støtte av statssekretær Anders B. Werp (H), som svarte på vegne av samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) som befant seg på reise.

- Løsningen strider ikke direkte mot regjeringens bompengeavtale, men presser nok intensjonen med det økte statlige bidraget, skrev Werp til Dagbladet.

Raymond: Veldig spennende

Det har siden avtalen ble inngått vært uenighet mellom regjeringspartiene om hvordan bompengelettelsene kan innrettes for å oppfylle avtalen. I valgkampen foreslo Venstre å doble rushtidsavgiften i hovedstaden mot å sette den kraftig ned resten av døgnet. Det ble umiddelbart skutt ned av Frp.

For neste år kan Oslo få 250 millioner kroner mer til kollektivtrafikken, hvis de samtidig setter ned bompengene med tilsvarende. Lae Solbergs forslag var et forsøk på å få kloa i den kvarte milliarden ekstra til Oslo og samtidig få til en bompengelette det rødgrønne byrådet i Oslo kunne akspetere.

- Dette er veldig spennende og absolutt noe vi skal se på. Det å finne brede flertall som også innbefatter Høyre og Venstre, er viktig for meg som leder. Dette er veldig positivt fra Høyre og jeg vil respondere umiddelbart med å si at dette er veldig bra, uttalte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) da han ble presentert for forslaget.

Både Arbeiderpartiet og MDG har vært skeptiske til bompengeavtalen siden den innebærer en lettelse til bilistene som kan føre til økt trafikk, noe de har fått kraftig kritikk av Oslo Frp for.

- Avtalen de kom fram til i regjering var tydelig på at dette skal komme alle bilister til gode. Det står fortsatt. Det er sånn vi kommer til å behandle den i Oslo-politikken. Hvis det er noen tvil rundt det, så er det bare å spørre partilederen vår Siv Jensen, sier Lars Petter Solås i bystyretgruppen til Frp.

- UFYSELIG:I Rogaland er det fullt bompengeopprør. Men hva er det egentlig som provoserer sånn? Dagbladets valgbodbil har møtt Gro Karin og Alexandra, som varsler full kamp mot bompengene. Video: Emilie Rydning og Steinar Suvatne Vis mer

Sivs resolutte nei

Statssekretæren i samferdselsdepartementet - som er styrt av Frp - sier altså at det ikke direkte strider med avtalen å gi hele bompengelettelsen til elbilistene, men det avblåses nå av Frp-leder Siv Jensen.

- Frp har vært tydelige på at bompengeforliket skal gi reduksjoner i bompengene i by og bygd og komme alle bilister til gode. Det mener Frp fortsatt. Hva Høyre og andre partier mener får de svare for, skriver Siv Jensen i en epost til Dagbladet.

Da Dagbladet spør om ikke Werp uttaler seg på vegne av regjeringen og Siv Jensens egen samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp), skriver Jensen som følger:

- Vi forhandlet fram et bompengeforlik sammen med Høyre som skulle komme alle bilister til gode. Det gjelder fortsatt. Det var faktisk en viktig premiss for Frp at alle bilistene skulle tas hensyn til, skriver Jensen, før hun effektivt parkerer alle forslag fra Oslo Høyre og en mulighet for en elbil-finte:

- Det er ikke aktuelt for Frp at hele bompengereduksjonen skal gå til elbiler.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media