Skyter og kaster stein på sine egne

Skuddsalvene hagler i flyktningleiren Jabalya i Gaza. Det er palestinere som skyter mot hverandre. Barn strømmer også til. For å kaste stein. Også på Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JABALYA i Gaza (Dagbladet): Klokka er 13.45. I flyktningleiren Jabalyas smale og skitne gater høres skuddsalver. Og granatlyder. Det er sammenstøt mellom palestinske sikkerhetsstyrker og Hamas-sympatisører, får vi høre. Skuelystne barn og voksne strømmer til. Alle er mot sikkerhetsstyrkene, som må forlate leiren med uforrettet sak.

- Barna kaster stein, og de voksne skyter mot sine egne sikkerhetsstyrker. De vil ikke at noen skal bli arrestert, sier en palestiner.

Frykter borgerkrig

Stemningen i Jabalya er anspent etter at de palestinske sikkerhetsstyrkene arresterte tre personer fra flyktningleiren natt til i går. De tre knyttes til den palestinske gruppa De folkelige motstandskomiteene (PRC), som Israel mener står bak aksjonen mot den amerikanske diplomatkonvoien onsdag.

- Ved å gjennomføre slike arrestasjoner tilfredsstiller vi Israel og USA. Det er ikke vår jobb, sier Raid Hussein (30).

Hussein er lei seg for angrepet på den amerikanske diplomatkonvoien. - Dette hjelper oss ikke. Alle palestinere mener det. Men det er Israel, og ikke palestinerne, som står bak minen. Mossad har gjort dette for at USA skal like oss enda mindre - og for at det skal bli en palestinsk borgerkrig.

Spytt og stein

Etter onsdagens attentat mot amerikanerne kom det meldinger om jubelscener i flyktningleiren Jabalya. Alle palestinere Dagbladet snakket med i Jabalya, benektet dette i går. Hva som er helt sikkert, er at palestinske ungdommer kastet stein på amerikanske etterforskere etter attentatet i går.

- USA er blir sett på som en fiende av mange palestinere fordi de støtter Israel. Jeg er ikke overrasket over at palestinske barn kaster stein og jubler etter aksjonen, sier Husam El Nounou, som jobber i Gazas eneste senter for mental helse.

El Nounou mener at palestinere flest er blitt mer aggressive etter tre år med intifada. Ikke bare mot Israel, men også mot sine omgivelser. Det fikk Dagbladet erfare i går. Vanligvis er palestinere ekstremt gjestfrie mot utlendinger, men i Jabalyas gater er det ampert. Barn og ungdom kaster småstein og kommer med skjellsord. To gutter spytter også på Dagbladets utsendte, før noen voksne ber oss forlate åstedet.

- Tidligere på dagen var det en annen vestlig journalist her. Han ble slått ned og fikk beskjed om å forlate leiren og aldri komme tilbake, forteller Dagbladets fikser.

Den ampre stemningen til tross: Alle palestinerne Dagbladet snakket med i går, fordømte angrepet mot amerikanerne.

FRYKTER BORGERKRIG: Barna kaster stein, og de voksne skyter mot sine egne sikkerhetsstyrker i Gaza. Palestinere frykter nå at det skal bli borgerkrig. <!--FOTO-->