Skyter oljetilsølt sjøfugl

Privatpersoner tar geværet fatt for å lindre lidelsene til sjøfuglene som er tilsølt av olje fra «Godafoss».

SKYTER FUGLENE: Omfanget av oljesøl er begrenset etter at containerskipet Godafoss gikk på grunn på Hvaler. Denne døde sjøfuglen er funnet i området ved Sandø. I Viksfjord har privatpersoner tatt gævret fatt for å lindre fuglenes lidelser. Foto: Interkommunalt utvalg mot akutt forurensing (IUA) / Scanpix
SKYTER FUGLENE: Omfanget av oljesøl er begrenset etter at containerskipet Godafoss gikk på grunn på Hvaler. Denne døde sjøfuglen er funnet i området ved Sandø. I Viksfjord har privatpersoner tatt gævret fatt for å lindre fuglenes lidelser. Foto: Interkommunalt utvalg mot akutt forurensing (IUA) / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er mye verre enn jeg hadde forestilt meg. Det er tusenvis av fugler her i området som nå blir pint i hjel på grunn av oljen, sier Ulf Høyer-Jonassen til Østlands-posten. På søndag begynte han å skyte ærfugl, og har skutt over 30 tilsølte sjøfugl i Viksfjord.

På eget initiativ, men etter samtale med politiet, tok han som privatperson geværet fatt på søndag og skjøt da mellom 10 og 15 ærfugl.

- Luktet intenst Høyer-Jonassen var ute i båt i Viksfjord søndag kveld og oppdaget at olje fra det grunnstøtte skipet «Godafoss» også hadde kommet dit.

- Det var isflak med olje på og mye oljefilm imellom flakene. Det luktet intenst av olje, forteller han.

- Det er svært lite olje som skal til for at en fugl ikke overlever det. Fjærdrakten blir ødelagt og de fryser i hjel i denne kulda. Når fuglene får olje på seg vil de også naturlig nok prøve å stelle seg og på den måten får de også oljen inn i kroppen, forteller Høyer-Jonassen.

- Ta kontakt - I media har vi fått høre at oljen fra «Godafoss» har vært under kontroll. Det overrasker meg derfor at omfanget av oljesøl er så stort. Jeg forstår ikke at ikke skipet ble tømt for olje raskere. Det er også merkelig at ikke utviklingen av lenser og annet oljevernutstyr har gått raskere. De lensene man har i dag tåler ingenting, og er like ubrukelige i litt vind som i kaldt vann, sier Høyer-Jonassen.

Under «Full City»-katastrofen var det mye diskusjon om hvorvidt oljeskadd fugl burde vaskes eller skytes. Høyer-Jonassen mener fuglene lider minst om de blir skutt.

- Men for all del, jeg ser på det som positivt med vasking dersom det betyr at fuglene kan reddes. Men i denne kulda tror jeg ikke det er en god løsning.

Interkommunalt utvalg mot akutt forurensing (IUA) ber folk ta kontakt med dem dersom de finner skadde eller døde fugler.

- Fare for dyr og planter I tillegg til oljetilsølt fugl, melder NTB at sjeldne dyr og planter som kan være i fare.
Steder som Hvaler, Sandø, Bolærne og Jomfruland er klassiske for sjeldne dyr og planter.

Her bor for eksempel den kritisk truede strandflatbukedderkoppen, som kun er kjent fra Tjøme i hele det nordvestlige hjørnet av Europa.

Strandkjempesnutebillen er også sterkt truet. I nyere tid er den kun kjent fra Mellom-Bolærne i Vestfold og Ørekroken på Hvaler i Østfold her i landet.

- Utslippet er svært alvorlig for en rekke arter av invertebrater (virvelløse dyr) som lever i strandsonen i området. Mange fins bare i dette området av Norge, og flere av dem er også unike i nordeuropeisk sammenheng, sier seniorforsker Frode Ødegaard ved NINA.

Han mener oljen er i ferd med å ramme flere av disse stedene, og mange arter står i fare for å forsvinne. Det viktigste nå er å hindre oljen i å nå land ved hjelp av lenser, mener Ødegaard.

- Når oljen først har nådd land, har sannsynligvis skaden skjedd, og det er uklart hvilken metode som da er best for å fjerne oljesølet, sier han.