Skyter opp ny rakett

Pakistan foretok i dag enda en prøveoppskyting av en rakett, den tredje på få dager. India fordømte straks oppskytingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge en pakistansk militær talsmann var raketten en kortdistanserakett med en rekkevidde på 180 kilometer, som kan utstyres med kjernefysiske stridshoder.

Lørdag og søndag skjøt Pakistan opp to raketter som begge kan ha kjernefysiske stridshoder. Raketten som ble skutt opp lørdag var en mellomdistanserakett som kan nå langt inn på indisk territorium, mens søndagens rakett har en rekkevidde på 290 kilometer.

I og med den tredje oppskytingen er den annonserte prøveserien avsluttet, ifølge pakistanske militære kilder.

Etter de to første oppskytingene sa generalstabssjef Aziz Ahmed Khan at det pakistanske forsvaret nå er ugjennomtrengelig. Serien med rakettoppskytinger har funnet sted samtidig med at spenningen mellom Pakistan og India øker i intensitet.

Tirsdag sa Indias forsvarsminister George Fernandes at den pakistanske infiltreringen av militante over kontrollinjen i Kashmir ikke var opphørt, trass i påstander fra Pakistans president Pervez Musharraf.

- Det Musharraf sier er helt galt. Tvert imot, jeg har fått etterretning som viser at ISI (Pakistans hemmelige politi) planlegger flere angrep i mange deler av landet, sa Fernandes til TV-stasjonen Star.

Sent mandag sa Musharraf i en tale til nasjonen at all infiltrering over den omstridte grensa mellom Pakistan og India i Kashmir var stanset. Musharraf sa også at Pakistan ikke ønsker krig, selv om landene nå var på randen av en væpnet konflikt. Men at Pakistan ville svare med full styrke om landet blir angrepet.

Fernandes avviste at de to landene står på terskelen til en krig. Men han la til at pakistanerne ennå ikke hadde tatt til fornuften og at India derfor har stadig færre valg. Den britiske utenriksministeren Jack Straw kom tirsdag morgen til Pakistan for å forsøke å avverge en krig mellom Pakistan og India.

Straw skal også reise til India som ledd i det diplomatiske arbeidet for å dempe konflikten mellom de to atommaktene.

Før han bordet flyet i London mandag kveld sa han at det haster med å redusere spenningen mellom de to landene om Kashmir for å unngå en atomkrig som kan legge Sør-Asia øde i lang tid framover.

(NTB)

TESTER RAKETTER: I går ba Pakistans president Pervez Musharraf verden om hjelp til å unngå krig. I dag tester han enda en rakett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer