Skyter på forgjengerne

Forsvarsministeren ber forgjengerne svare på hvordan norske marinebåter kunne havne i Nigeria.

SYSTEMFEIL: Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide omtaler salget av utrangerte marinefartøy til Nigeria som systemfeil. Torsdag må hun forklare seg for Stortingets kontrollkomitè.  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SYSTEMFEIL: Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide omtaler salget av utrangerte marinefartøy til Nigeria som systemfeil. Torsdag må hun forklare seg for Stortingets kontrollkomitè. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet avslørte i går hvordan ekspedisjonssjef Fridtjof Søgård og andre departementstopper hyllet de to personene som sto for den praktiske gjennomføringen av salget av gamle marinefartøy til den nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo.

«Du må gratulere de to utrettelige herrene så mye. Sånne folk trenger Forsvaret», skrev Søgaard i en epost til en underordnet major i departementet, som hadde ansvaret for å følge opp salgene.

- Jeg kommenterer ikke epostutvekslinger fra 2012 - før jeg kom inn i departementet, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide til Dagbladet.

Henviser For første gang siden Dagbladet i juni i fjor avslørte fartøysalget, lar forsvarsministeren seg intervjue i detalj om saken. Men det er mye hun ikke vil svare på. Alt det som skjedde før hun trådde over dørstokken til forsvarsministerens kontor henviser hun til sine forgjengere.

- Men du er jo ansvarlig i dag for å rydde opp. Hva vil du gjøre overfor disse personene som har vært kjent med salgsprosessene, og som har visst om at disse båtene skulle til Nigeria? Saken begrenser seg jo ikke til den ene personen som nå er korrupsjonssiktet av Økokrim.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.