UNDER ANGREP: Flere koordinerte Taliban-angrep rammet i dag Kabul. På gatene i den afghanske hovedstaden måtte folk gå i dekning. Foto: Daud Yardost/AFP/Scanpix
UNDER ANGREP: Flere koordinerte Taliban-angrep rammet i dag Kabul. På gatene i den afghanske hovedstaden måtte folk gå i dekning. Foto: Daud Yardost/AFP/ScanpixVis mer

Skyter raketter mot NATO-hovedkvarter og USAs ambassade

En rekke koordinerte selvmordsangrep i Kabul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den NATO-ledede ISAF-styrkens hovedkvarter i Kabul er under angrep fra Taliban, sier en vestlig militær kilde til AFP.

Det skal ha vært 10 større eksplosjoner, skriver New York Times. Flere av eksplosjonene har rammet ambassadestrøket i den afghanske hovedstaden. Angrepene skal ha vært rettet mot den amerikanske ambassaden i tillegg til ISAF-hovedkvarteret.

Det er ennå ikke bekreftet om det er skadde eller drepte, men New York Times rapporterer om at en minibuss tilhørende en privatskole er truffet av en rakett.

Vitner forteller at hardt skadde barn ble båret vekk.

Den norske ambassaden ligger et stykke fra den amerikanske og alle ansatte er trygge.

- Vi har kontroll over alle våre ansatte, sier Bjørn Bekken ved den norske ambassaden i Kabul til Dagbladet.

Ambassaden er beskyttet av egne sikkerhetsvakter og den afghanske hæren. TV2s reporter i Kabul sier at et bombenedslag var bare 200 meter fra den norske ambassaden.

- Eksplosjoner og skuddsalver Politi og sikkerhetspersonell blokkerer veiene fram til den amerikanske ambassaden og andre diplomatiske stasjoner.

- Det har vært eksplosjoner og skuddsalver, og en rekke væpnede angripere ved Abdul Haq-plassen, sier Mohammad Zahir, i Kabul-politiet.

- Det kan ha vært selvmordsbomber, men det er ikke klart på det nåværende tidspunkt, sier Zahir.

Skaffer oversikt over nordmenn I ISAF-hovedkvarteret er 15-20 nordmenn stasjonert i ulike funksjoner, opplyser Forsvarets operative hovedkvarter (FOHK).

- Det har vært kontakt mellom vår senioroffiser i Kabul og den norske kontigentsjefen i Mazar-i-Sharif. Vårt personell ved hovedkvarteret har hørt skyting og eksplosjoner, sier pressetalsmann ved FOHK, oberstløytnant John Espen Lien, til Dagbladet.

I 12.15-tida hadde Forsvaret ikke oversikt over situasjonen, men det er ikke meldt om at norsk personell har havnet i skuddlinjen eller innenfor eksplosjonenes rekkevidde.

- Vårt hovedfokus nå er å skaffe oversikt over norsk personell og at de er i sikkerhet, blant annet må vi sjekke at våre enheter ved flyplassen og andre stedet ikke tilfeldigvis har hatt oppdrag ved hovedkvarteret, sier Lien

Taliban påtar seg ansvaret Taliban har påtatt seg ansvaret for angrepene. Taliban-styrkene var bevæpnet med rakettdrevne granater, automatvåpen og selvmordsvester.

- Målet for angrepet var den afghanske etteretningstjenesten og regjeringsbygg, sier Zabihullah Mujahid, en talsperson for Taliban, til Reuters på telefon.

BBCs reporter i Kabul sier at angrepet virker å være koordinert og vel planlagt.

- Det virker som det har vært flere selvmordsbombere med i angrepet, sier Quentin Sommerville.

Taliban-styrkene har nå søkt tilflukt i et høyhus, som er stedet der de koordinerte angrepet fra. I området befinner det seg en rekke ambassader, inkludert den norske og amerikanske, ISAFs hovedkvarter, presidentpalasset og flere regjeringsbygg.

Etter planen skal de fleste internasjonale styrkene trekkes ut av Afghanistan innen 2015. 2011 har imidlertid så langt vært det mest blodige året siden krigen startet for ti år siden. Volden har eskalert etter at NATO-styrker overførte ansvaret for sikkerheten i Kabul i juli.

Dagbladet.no kommer med mer