Skyter raketter på vennene sine

Her skyter ungdommer i Randaberg utenfor Stavanger vilt rundt seg med nyttårsraketter. Det skjer bare tre dager etter at to jenter i venneflokken ble skadd av raketter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RANDABERG (Dagbladet): I rekordåret 2001 ble 128 nordmenn skadd av fyrverkeri.

I helga var det flere stygge episoder i Rogaland, hvor i alt seks mindreårige fikk større eller mindre skader.

Brannskader

Fredag ble to 14 år gamle jenter i Randaberg truffet av en rakett som en guttegjeng skjøt inn i venneflokken. Begge fikk brannskader på beina.Lørdag plukket to 11-årige gutter i Sandnes fra hverandre et rakettbatteri for å lage kinaputter av innholdet. Plutselig smalt det, og guttene måtte på sykehus med brann- og sjokkskader.Søndag gjorde to 13-årige jenter noe liknende. De fikk brannskader i ansiktet, og den ene jenta måtte rett til sykehus med store ansiktsskader.

Fyrer løs

I går kveld var Dagbladet på parkeringsplassen ved Forsamlingshuset i Randaberg, samme sted som de to jentene ble skutt på på fredag.

Klokka er 19.30, og en gjeng på 10- 15 ungdommer og barn henger rundt i termodresser. I lommene har de ulike typer kanonslag, som de kaster eller skyter ut over plassen.

Når vi kommer, fyrer en av guttene et prosjektil som går av med et drønn under et vindu i menighetshuset.

- Det er så kjedelig her på Randaberg. Vi må ha noe å gjøre, sier en.

- Skyter dere på hverandre?

- Nei, ikke så mye. Det var verre før, sier en annen.

Det går knapt fem minutter før noen andre ungdommer kaster et fresende kanonslag ned mot gjengen på plassen. De springer unna for å ikke stå for nære når det smeller.

De som bor på eldrehjemmet like ved, misliker drønninga som varer til langt på natt. Som i resten av Norge, overøses Stavanger-politiet med klager fra folk som ikke får sove, som har vettskremte hunder eller som selv er redde for å bli skadet.

Farlig frislipp

- Jeg har fått mange reaksjoner fra mennesker i bygda. Folk er redde for å gå ut om kvelden, sier Tom Tvedt. Ordføreren i Randaberg etterlyser et statlig initiativ for å få offentlige fellesoppskytninger på nyttårsaften, i stedet for dagens farlige frislipp.

Lederen for ungdomshuset i Randaberg, Svein Livar Haga, sier at ungdommene elsker å leke katt og mus med politi og Natteravnene. De færreste skyter raketter fra bilene, men mange er farlige.

- Her en kveld spurte de meg om ikke jeg kunne ringe politiet og få dem hit. Hvis politiet kommer, varsler de hverandre med mobiltelefoner, sier Haga.

Politiet i Stavanger har varslet at de vil beslaglegge alt de kommer over av fyrverkeri som blir brukt uaktsomt eller av mindreårige. De truer med bøter. Men foreløpig er det ungdommene som regjerer på Randaberg.

FARLIG SMELL: Uvettig omgang med fyrverkeri skader over 100 personer hvert år. Hver kveld smelles det med raketter på parkeringsplassen utenfor Forsamlingshuset i Randaberg, hvor to jenter ble skutt på med en rakett i helga.