Skyter vilt mot venn og fiende

Amerikanske soldater i Irak må nå lære seg andre lands flagg og andre kjennetegn som signaliserer at de ikke skal skyte og drepe sine venner og allierte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britiske styrker har lånt ut kjøretøy, soldater i full uniform, britiske flagg og andre symboler som viser at de er allierte, og ikke fiender, skriver den britiske avisa The Times.

De amerikanske soldatene har utviklet en typisk «skyt først, spør etterpå»-holdning.

Det gjelder ikke bare deres allierte og samarbeidspartnere, men også sivile irakere som ikke har noen forbindelse til opprørere eller militante grupper. Nesten hver eneste dag blir sivile irakere skutt, drept eller skadd av kuler fra soldater som frykter at de kan bli angrepet.

De fleste slike meningsløse angrep blir aldri offentlig kjent. Et av dem ble kjent fordi en fotograf var med amerikanske soldater utenfor Mosul. Da ble en familie med seks barn angrepet. Barna overlevde, men foreldrene ble drept.

Drept ved veisperring

Ifølge The Times er det registrert 32 angrep mot britiske og andre allierte kjøretøy i det sørlige Irak.
 
- Noen ganger skyter amerikanske soldater mot oss i fullt dagslys, selv om vi kjører i 3 km/t, roper ut av vinduene at vi er briter, og vifter med det britiske flagget. Hvis de skyter, pleier vi å bremse kraftig, og deretter rase av gårde i motsatt retning, forteller en britisk offiser til avisa.

Initiativet til opplæring av soldatene kommer etter at den italienske etterretningsagenten Nicola Calipari ble drept ved en amerikansk veisperring da han kom sammen med den italienske journalisten Giuliana Sgrena, som hadde sittet som gissel i Irak i en måned.


Samme dag som Calipari ble drept, skjøt og drepte amerikanske soldater en 30 år gammel bulgarsk soldat.

Skyter på mistanke

Pentagon har gitt soldatene lov til å skyte med en gang de har mistanke om at noen er i fare, eller kan bli utsatt for angrep. Fordi faren kan være overhengende, slipper de å innhente tillatelse fra høyere hold før de åpner ild, skriver The New York Times.

Det fins ingen oversikt over hvor mange slike episoder det har vært de siste par åra. I de tilfellene hvor sakene er kommet til offentlighetens kjennskap, og er blitt etterforsket, er det alltid forskjellige versjoner av hendelsesforløpet.


Soldatene sier gjerne at sivile ofre oppførte seg mistenkelig, mens overlevende sier at de aldri gjorde noe som kunne oppfattes som truende.

Blodig dag

Mens amerikanske soldater skal gå i skole for å unngå drap på sivile, har volden økt den siste tida.

I går ble det gjennomført angrep over hele landet:

• Den irakiske planleggingsministeren Mehdi al-Hafidh overlevde et attentatforsøk i Bagdad. En av hans livvakter ble drept.

•I den vestlige byen Qaim fant irakisk politi i går likene av 20 mennesker som var skutt på kloss hold.

• I Bagdad ble tre mennesker drept og 20 personer skadd etter at en søppelbil ble sprengt i lufta i et selvmordsangrep.

• En politimann ble drept og tre skadd av ei bombe i Basra i Sør-Irak. Sjefen for sykehuset al-Furat i Bagdad, dr. Adil Abd-al-Karim, ble beskutt på vei til jobb.

• En person ble drept etter at det ble løsnet skudd mot en minibuss med arbeidere som jobbet for et kuwaitisk firma.

FYRER LØS: Amerikanske soldater i Irak ser ikke forskjell på venn og fiende. De har utviklet en typisk «skyt først, spør etterpå»-holdning.