Skytes fortsatt i hotellet

Skyting i førsteetasje på Taj Mahal, mens flere gjester løp ut i friheten fra Oberoi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MUMBAI/OSLO (Dagbladet.no): Mens en ny gruppe hotellgjester overraskende kom ut fra en av fløyene på Oberoi hotel, meldes det om ny skyting inne i Taj Mahal hotel i dag morges, norsk tid.

Samtidig er kommandosoldater i full gang med å bekjempe terrorister, som fremdeles skal være forskanset i et jødisk samfunnshus og boligkompleks sammen med et ukjent anntall gisler.

Skytes på alle tre stedene
Operasjonen ved boligkomplekset startet i natt, norsk tid, da 12 kommandosoldater firet seg ned til taket fra helikopter. Over hundre andre soldater og skarpskyttere deltar i operasjonen.

Senteret ligger like ved Oberoi hotel, og store folkemengder har samlet seg i området rundt. Veier er avsperret, og soldater ber folk trekke seg unna på grunn av skytingen som pågår.

Situasjonen er svært spent.

Men situasjonen er langt ifra avklart ved de to luksushotellene Taj Mahal og Oberoi, der operasjonene pågår på tredje døgnet.

Ved 07.30-tiden i dag morges, klokken 12 i Mumbai, brøt det plutselig ut ny skuddveksling  og muligens eksplosjoner inne i Taj Mahal. Pressefolk og vitner på stedet trodde skytingen skjedde i første etasje i det enorme komplekset.

Holdt pressebriefing
I natt og i dag morges har kommandosoldater gått fra rom til rom for å luke ut eventuelle terrorister som fremdeles gjemmer seg der. Kommandosoldater hadde i formiddag en kort briefing for media.

FRI: En uidentifisert gjest er ute av Oberoi-Trident hotel etter snart tre døgn i terrordramaet. Foto: Scanpix/REUTERS/Arko Datta
FRI: En uidentifisert gjest er ute av Oberoi-Trident hotel etter snart tre døgn i terrordramaet. Foto: Scanpix/REUTERS/Arko Datta Vis mer

- Terroristene viste ingen nåde, og skjøt på alt som beveget seg.

Kommandosoldatene skal ha funnet omlag 15 døde mennesker liggende inne på hotellet av ulike nasjonaliteter.

- Likene lå her og der. Det var blod over alt. Det er over 400 rom, og terroristene flyttet seg hele tiden, sier lederen for kommandostyrken.

De forteller at de fant seks skadde, hvorav to døde av skadene.

- Men vi hadde ikke tid til å sjekke hvem som var død eller hvem som var skadd. Vi var opptatt med å jakte på terroristene, sier han.

Leter fortsatt
Minst en terrorist skal fremdeles holde gisler inne på Taj Mahal. Strømmen skal være kuttet i etasjen, men myndighetene har i formiddag lovet at lovet at situasjonen skal være avklart - og gislene frigitt - i løpet av formiddagen.

-Minst en bevæpnet person og to eller flere gisler befinner seg fremdeles på Taj Mahal, sier militærlederen Thamburaj til CNN.

UTE: Over 40 gjester og ansatte rømte ut av Oberoi-Trident i dag morges. Foto: Scanpix
UTE: Over 40 gjester og ansatte rømte ut av Oberoi-Trident i dag morges. Foto: Scanpix Vis mer

Det skytes heftig inne i hotellet like over klokken 09.00 norsk tid.

- Skytingen startet for to timer siden. Vi svarte med å gå til motangrep. Vi tror det er to til tre terrorister inne i hotellet fremdeles, sier en av politivaktene på stedet, Kisual Sarak, til Dagbladet.no.

Indiske myndighter melder at minst 125 personer er drept, blant dem 6 utlendinger og 14 politimenn. Rundt 327 personer er skadd.

Nye frigitte
Like uavklart er situasjonen ved Oberoi hotel, der det plutselig dukket opp en ny gruppe gjester som har vært fanget inne i fløyen som kalles Trident-Oberoi. Så sent som i natt skal en terrorist ha blitt skutt og drept på Oberoi, melder indisk politi. Men hvor mange som fremdeles befinner seg i hotellet vet de ikke.

Over 40 gjester har så langt kommet ut fra fløyen i dag. De fleste har gjemt seg på sine rom siden terroristene slo til mot hotellet onsdag kveld.

- Jeg har sittet innelåst på rommet med lyset av, og gardinene trukket for. Jeg har ikke turt å titte ut av vinduet en gang, sier en gjest til CNN's Phil O'Sullivan.

PÅGÅR: Politi stormer lobbyen på Taj Mahal hotel. Skytingen pågår fremdeles inne i hotellet, snart tre døgn etter terroraksjonen startet. Foto: Scanpix/AP /Gautam Singh
PÅGÅR: Politi stormer lobbyen på Taj Mahal hotel. Skytingen pågår fremdeles inne i hotellet, snart tre døgn etter terroraksjonen startet. Foto: Scanpix/AP /Gautam Singh Vis mer

De fleste har ikke spist eller drukket annet enn det lille som fantes i hotellrommets minibar. Blant gjestene som i dag slapp fri var ett spebarn.

- Ikke god
På utsiden av hotellet ble gruppen tatt imot av indiske politifolk og nasjonale representanter fra en rekke ambassader. Slitne og medtatte kunne de sette seg på busser og tas bort i fra dramaet og terroren de har levd under de siste tre dagene.

- Situasjonen der inne er absolutt ikke god. Vi er bare glade for å være ute, sier en av de frigitte, som jobber i Lufthansa,  til nyhetsbyrået AP. I likhet med 20 av dagens frigitte, er han crewmedlem på passasjerfly.

Er du i Mumbai? Tips oss på (+47) 24000000, send sms/mms til 2400 eller mail 2400@db.no

OVER: En av gislene som i dag kom seg ut av Oberoi-Trident. Foto: Scanpix/AP/Altaf Qadri
OVER: En av gislene som i dag kom seg ut av Oberoi-Trident. Foto: Scanpix/AP/Altaf Qadri Vis mer