Skyting fra nasjonal- forsamlingen i Kabul i natt

Opprørere i Kabul nedkjempet etter 18 timer.

EKSPLOSJONER: Her er en av de mange eksplosjonene i Kabul i går. Foto: REUTERS/Omar Sobhani/NTBScanpix
EKSPLOSJONER: Her er en av de mange eksplosjonene i Kabul i går. Foto: REUTERS/Omar Sobhani/NTBScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Taliban har i går slått til mot sentrale mål i Afghanistans hovedstad Kabul og andre byer. Parlamentsbygningen, Nato-hovedkvarteret og flere ambassader og et hotell har vært under kraftig beskytning, i tillegg til at selvmordsbombere har angrepet flyplassen i Jalalabad.

- En opprører er igjen i bygningen og han skyter sporadisk mot sikkerhetsstyrkene. Han har funnet seg en trygg krok ute av syne for politiet, sier polititalsmann Hashmatullah Stanikzai.

Ifølge BBC ble denne mannen drept i morgentimene mandag.

Gjennom natten pågikk det harde kamper mellom sikkerhetsstyrker og opprørere som hadde forskanset seg i Kabuls grønne sone.

Automatvåpen NATO-helikoptre bisto med luftangrep mot væpnede menn som hadde gjemt seg på en byggeplass nær alliansens hovedkvarter og flere ambassader.

Opprørere skjøt med automatvåpen mot afghanske spesialstyrker og politi, som svarte med rakettdrevne granater da gatekampene gikk inn i den 17. timen.

Taliban viser med angrepene at de har evne og vilje til å slå til mot svært symboltunge mål, ifølge Afghanistan-kjenner, Kristian Berg Harpviken, direktør ved Institutt for fredsforskning (Prio).

Bare minutter før det ble bekreftet at det var skyting i nasjonalforsamlingen hevdet den afghanske regjeringen først at kampene i Kabul var over.

Spesialstyrker Det var imidlertid flere meldinger om skyting i den afghanske hovedstaden i morgentimene mandag. Blant annet opplyser politiet at de har gått til angrep på en opprørsstilling inne i Kabuls diplomatiske sone.

Norske spesialstyrker, som er representert med i underkant av 20 offiserer i Kabul, skal ifølge flere kilder ha deltatt i kampene. Ingen nordmenn skal være skadd, men en håndfull angripere og flere afghanske politifolk er meldt skadd.

Talibans talsmann i Kabul erklærer at angrepet er det første i en rekke liknende aksjoner, og at det har vært planlagt i flere måneder. Hovedstaden, og spesielt institusjonene som i dag er angrepet, har stort nærvær av sikkerhetsstyrker.

Ifølge Reuters har amerikanske tjenestemenn flere ganger understreket at disse angrepene ikke forandrer deres planer om tilbaketrekking fra Afghanistan.

Reuters melder også at representanter for myndighetene i Afghanistan forteller at angrepene sluttet i morgentimene i dag, etter eksplosjoner og skyting i 18 timer.

SPESIALSTYRKER: Et medlem av spesialstyrkene kjemper her mot Taliban i Kabul i går. Foto: NTBScanpix/AFP PHOTO / Massoud HOSSAINI
SPESIALSTYRKER: Et medlem av spesialstyrkene kjemper her mot Taliban i Kabul i går. Foto: NTBScanpix/AFP PHOTO / Massoud HOSSAINI Vis mer