Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skyting i «drapshovedstad»: - Når skal det stoppe?

Over 2600 skal ha blitt skutt i løpet av året i Chicago. Natt til søndag ble fire personer kritisk skadet da noen åpnet ild under en minnestund.

SKYTING: Minst elleve personer ble såret da en person begynte å skyte under en privat minnestund i et boligområde i Chicago natt til søndag. Video: CNN Vis mer

Minst 13 personer ble skadet, fire av dem kritisk, under en skyteepisode i et boligområde i Chicago natt til søndag.

Dette skjedde under en privat minnestund til ære for Lonell Irvin, en 22 år gammel mann som i april ble skutt og drept i et forsøk på en bilkapring, skriver Chicago Tribune.

Ifølge Fred Waller ved Chicago-politiet skal en uenighet i løpet av minnestunden ha forårsaket at noen fyrte av skudd inne i huset.

Alle ofrene, som er fra 16 til 48 år, er lagt inn på sykehus.

ÅSTEDET: Her skal skyteepisoden ha funnet sted. Chicago omtales ofte som USAs «drapshovedstad». Foto: Google Maps / Skjermdump
ÅSTEDET: Her skal skyteepisoden ha funnet sted. Chicago omtales ofte som USAs «drapshovedstad». Foto: Google Maps / Skjermdump Vis mer

To personer av interesse

Da folk skulle flykte ut av huset, mener politiet at en av dem avfyrte skudd på utsida av huset.

- Så kom et kjøretøy kjørende ned gata. En av personene som forlot boligen skjøt mot kjøretøyet, sier Waller ifølge CNN.

Waller forteller at POD-kameraer, altså politiets observasjonskameraer plassert i utsatte områder i Chicago, hjalp dem å raskt se hva som skjedde da folk flyktet fra huset.

- Vi kan ikke si hvem som løsnet skudd på innsida. Men på utsida så det definitivt ut som to skyttere.

Det ser ut som de skjøt tilfeldig mot folk, mener han. Ingen mistenkte har blitt identifisert, men politiet skal ha kontroll på to personer av interesse, skriver CNN.

Vekket av skudd

Ifølge kvinner på åstedet som Chicago Tribune har snakket med, ble festen avbrutt av bevæpnede menn som ikke var invitert.

En mann som bor i nabolaget forteller at han ble vekket av minst fem skudd.

Han har bodd i gata i fire år, og sier til avisa at han håper på strengere straffer for våpenforbrytere og mer støtte til ungdom som er i risikosonen for å ende opp i gjenglivet.

- Hvordan skjer dette kontinuerlig? Når skal det stoppe?

«Drapshovedstad»

Forrige uke publiserte Chicago Tribune tall på antall personer som har blitt skutt i Chicago i år. Foreløpig ligger tallet per 15. desember på 2594 personer.

Et kjapt søk på Gun Violence Archive, som registrerer skyteepisoder i USA, kan det være så mange som 40 flere personer som har blitt skutt siden 16. desember.

Chicago omtales ofte som USAs «drapshovedstad». I 2016 ble langt over 700 personer drept i den amerikanske storbyen. Dette året ble altså langt flere drept i Chicago enn i New York (334 drap) og Los Angeles (294 drap) sammenlagt, selv om byen har færre innbyggere.

1. januar i år publiserte avisa Chicago Sun Times statistikken for drap i storbyen. I 2018 hadde det vært 561 drap, en «forbedring» fra 660 drap i 2017 og 777 drap året før.

Når det kommer til skyteepisoder, så var det 2391 hendelser i 2018, 2777 året før og 3550 i 2016.