KAMPER: Flere kilder bekrefter at det var skyting i rundt 20 minutter like i nærheten av der Joshua French sitter fengselt i Ndolo fengselet, Kinshasa. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet.
KAMPER: Flere kilder bekrefter at det var skyting i rundt 20 minutter like i nærheten av der Joshua French sitter fengselt i Ndolo fengselet, Kinshasa. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet.Vis mer

Skyting i nabolaget der Joshua French sitter fengslet

Uidentifiserte menn åpnet ild mot flybase.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I samme bydel der Joshua French sitter fengslet oppstod det kamper og skyting torsdag kveld. Det er ikke kjent om noen er skadd i angrepet.

- Begynte å skyte - Et kjøretøy fullt av uidentifiserte, væpnede menn kom. De begynte å skyte rett mot flyplassen. Soldater fra luftforsvaret skjøt tilbake, sier en kilde ved Ndolo-flyplassen til nyhetsbyrået AFP.

Torsdag kveld sier Hans Marius Graasvold, som er Joshua French' advokat følgende til Dagbladet:

- Jeg har ikke fått med meg at det har vært kamper eller skyting i gatene her. Jeg ankom byen i kveld, og skal møte Joshua French i fengslet i morgen formiddag, sier han på telefon fra Kongo.

Samme bydel Joshua French sitter i fengsel like ved den militære flybasen hvor skytingen fant sted. Han sitter i N´Dolo fengslet som er i samme bydel. Joshua French ble 6. desember tiltalt for å ha drept cellekameraten Tjostolv Moland 18. august i år. Rettssaken skal etter planen starte 7. januar og pågå over tre dager.

Et vitne forteller til Reuters at skytingen pågikk omkring 20 minutter.

Det er ikke meldt om at fengselet er berørt av skytingen.

Mandag gikk væpnede ungdommer til angrep på kontorene til landets statlige TV-kanal, den internasjonale flyplassen og militærets hovedkvarter. Ifølge regjeringens talsmann, Lambert Mende, ble 103 personer drept i kampene som oppsto, 95 angripere og åtte medlemmer av sikkerhetsstyrkene.

Joshua Frenchs mor, Kari Hilde French, er fortsatt i Kinshasa. Mandag denne uken var hun på vei til fengselet i Kinshasa for å besøke sønnen Joshua, da det plutselig brøt ut panikk i gatene etter at væpnede personer slo til mot flyplassen og en TV-stasjon.

- Vi var på vei til fengselet for å besøke Joshua og skulle innom et hotell hvor jeg har bodd tidligere for å få sendt noen eposter, da trafikken i nærheten plutselig ble helt vill. Vi holdt på å bli påkjørt flere ganger og folk fikk panikk, uttalte Kari Hilde French til NTB da.

De to nordmennene ble dømt til døden i tre rettsinstanser for drapet på sin sjåfør i 2009, sist i ankedomstolen i Kisangani 10. juni 2010. Begge ble dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Bare Moland ble dømt for selve drapet.