Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skyting i Usbekistan

Det ble i dag fortsatt meldt om skyting i den usbekiske byen Andijan. Så mange som 700 kan være drept i pinsehelgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Islam Karimovs regjering nekter for at de har beordret sikkerhetsstyrkene til å skyte mot demonstranter. Samtidig har de begrenset adgangen som journalister har hatt til de hardest rammede områdene. De begrunner avgjørelsen det at området er for farlig.

Like ille som Kina

Dersom rapportene om at 700 mennesker er drept av usbekiske styrker siden fredag stemmer, er dette det verste blodbadet som en regjering står bak siden massakren på Den himmelske freds plass i Beijing i 1989.

Saidjahon Sajnabitdinov, som leder den lokale menneskerettighetsgruppa Appeal, hevder at regjeringsstyrkene har drept 200 demonstranter på lørdag i byen Pakhtabad alene. Disse kampene startet trolig etter at 500 ble drept i Andijan fredag og natt til lørdag.

Flyktninger

I går ble det kjent at innbyggerne fra flere byer i landet rømmer etter opptøyene de siste dagene. Media melder om kaotiske forhold.

Demonstranter har overtatt offentlige bygninger i landsbyen Korasuv, og i tillegg er politibiler vandalisert og påtent.

Lørdag trosset demonstrantene det blodige sammenstøtet dagen før og satte inn nye angrep i Andijan øst i Usbekistan. Voldelighetene sprer seg, og landet står på randen av en borgerkrig. I Kirgisistan bygges det opp flyktningleirer for å ta i mot de som er på flukt.

UROLIGHETER: Flere mennesker er drept etter at urolighetere brøt ut i Usbekistan i forrige uke. Blant annet blir offentlige bygninger okkupert og politibiler blir påtent. Foto: REUTERS/SCANPIX
UROLIGHETER: Flere mennesker er drept etter at urolighetere brøt ut i Usbekistan i forrige uke. Blant annet blir offentlige bygninger okkupert og politibiler blir påtent. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!