<strong>ELG I STOR FART:</strong>  Ifølge skiltet må turgåere i Nord-Trøndelag belage seg på å møte raske elger og skytende jegere. Foto: LEIF HOLM / PRIVAT
ELG I STOR FART: Ifølge skiltet må turgåere i Nord-Trøndelag belage seg på å møte raske elger og skytende jegere. Foto: LEIF HOLM / PRIVAT Vis mer

«Skyting og elg i stor fart må påberegnes»

- Det er bedre å advare folk enn at de skal komme og klage på at det smeller rundt ørene på dem, sier grunneier Terje Haglund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I Hegra i Nord-Trøndelag har et varselskilt fått turgåere til å snu og avbryte skogsturer.

«Advarsel - Elgjakt pågår. Skyting og elg i stor fart må påregnes.», står det på skiltet på en tursti i området.

- Det er bare tull å framstille elgjakta på den måten. Man får et inntykk av at turgåere blir tråkket på av paniske elger i full fart. Sånt skjer ikke, sier turgåer Leif Holm.

Skiltet har blitt satt opp på en privat tømmervei, et par kilometer fra nærmeste nabo. Området er mye brukt som tursti. Det var Adresseavisen som først meldte om varselsskiltet.

Snudde og gikk hjem - Jeg har aldri sett et sånt skilt før, og jeg har ferdet i skogen i 50 til 60 år. Dette hører ikke hjemme noen plass, sier Holm.

Han mener dette må være et forsøk på å begrense allmennhetens adgang til skog og mark.

- Jeg har selv vært jeger i mange år, og dette strider mot alt jeg har lært. Jegerne forsøker å ha marka for seg selv.

Holm sier at han ble «sur» og i «dårlig humør» da han så skiltet. Derfor snudde han og gikk hjem.

- Det er ikke voldsomt med fart på elgene heller. Når de blir skutt på stikker de av til skogs, ikke ut på veien, sier han.

- Er verdt det Terje Haglund er grunneier i området og mener det er «sinnsykt mange» som ferdes i dette området. Det er han som har hengt opp skiltet.

- Det er organisert ferdsel på denne veien. Folk kan gå etter veien i sentrale strøk, men når de velger å gå midt i jaktområdet ødelegger de for næringsgrunnlaget til oss bøndene. Jeg får ikke leid ut jaktområdene om det ferdes mange folk der, sier Haglund.

Han mener folk burde respektere at det jaktes elg, og at formålet med skiltet er at folk skal tenke seg om før de får inn i området.

- Jeg kan ikke forvente at folk skjønner at det komme elg i stor fart. Det er bedre å advare folk enn at de skal komme og klage på at det smeller rundt ørene på dem i ettertid. Det er verdt det.

- Kunne du formulert deg på en annen måte?

- Nei, jeg må skrive det slik at folk forstår.

Haglund har ikke hengt opp skilt tidligere, men framover skal han skiltet oppe så lenge det er elgejakt.

Flere advarende skilt Arve Haugen er ansvarlig for trimavdeling i Hegar Idrettslag. Idrettslaget har satt opp et annet skilt i området.

- På skiltet vi har satt opp, står det at det pågår elgjakt og at man burde begrense bruken av hensyn til grunneier. Dette treskiltet er derimot ukjent for meg, sier Haugen.

Haugen mener det jaktes elg på turstien, og de selv har satt opp sitt skilt for at jegerne skal være i «fred med elgen».

- Om mange folk går turer kommer det ingen elg. Skiltet vårt er ikke satt opp for sikkerhet, men for å vise hensyn. Vi er avhengig av et godt samarbeid med grunneierne året rundt. Det er dumt om vi i trimgruppa skal ødelegge for jegerne.

- Helt feil Arne Jørstad er andre nestleder i Norges Jeger- og fiskerforbund. Han mener det er helt feil at slike skilt skal forhindre at turågere beveger seg fritt i skogen.

- Det er ikke vanlig med slike skilt. Dette virker litt spesielt, sier han.

Jørstad er jeger selv, om mener at jegere er nødt til å ta hensyn til andre brukere av skogen.

- Det skal ikke være farlig for folk å bevege seg i skogen. Det er et ansvar vi jegere må ta. Jeg er av den oppfatning av at alle skal kunne bevege seg i utmarka.

Nestlederen bor rundt seks mil fra Hegra og skiltet. Han mener at det ikke er noe «stort problem» at elger kommer springende i veien uansett.

- En advarsel om at jakt pågår er helt feil. Som jeger er vi avhengig av at resten av samfunnet aksepterer oss, eller blir det vanskelig for oss å fortsette jakta. Det kan skje at elgen kommer i stor fart og fyker av gårde, men dette er ikke noe problem, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer