PÅ VAKT, MEN FÅR IKKE GÅ INN: Et stort oppbud av israelske sikkerhetsstyrker har tatt oppstilling utenfor Tyrkias ambassade i Tel Aviv, men får foreløpig ikke gå inn fordi ambassadeområdet er under tyrkisk og ikke israelsk jurisdiksjon. Foto: OLIVER WEIKEN/EPA/SCANPIX
PÅ VAKT, MEN FÅR IKKE GÅ INN: Et stort oppbud av israelske sikkerhetsstyrker har tatt oppstilling utenfor Tyrkias ambassade i Tel Aviv, men får foreløpig ikke gå inn fordi ambassadeområdet er under tyrkisk og ikke israelsk jurisdiksjon. Foto: OLIVER WEIKEN/EPA/SCANPIXVis mer

Skyting på den tyrkiske ambassaden i Tel Aviv

Gisler skal være tatt, av samme mann som for fire år siden barrikaderte seg på den britiske ambassaden. Han skal være skutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det er hørt skyting fra den tyrkiske ambassaden i den israelske byen Tel Aviv, melder AP.

- Dette er en gisselsituasjon, sier en talsmann for det israelske utenriksdepartementet til den amerikanske nyhetsbyrået.

Trusler Ha'aretz viderebringer opplysninger om at en mann har barrikadert seg og holder to gisler inne i ambassaden. Han skal ha truet med å «drepe alle jøder» som kommer inn i bygningen.

Ubekreftede meldinger går ut på at mannen ankom ambassaden, oppførte seg truende mot sikkerhetsvaktene og derfor ble skutt. Enkelte meldinger går ut på at skyteepisoden og gisseltakingen er to separate hendelser, men dette er høyst usikkert.

En israelsk advokat, Shafik Abuani, sier til israelsk radio at så vel gisler som konsulen og hans kone har kommet seg ut av bygningen.

Ifølge Ynetnews.com skal tidlige øyenvitneskildringer gå ut på at en naken mann ankom ambassaden og ble skutt.

Ifølge AP går ubekreftede meldinger ut på at en mann kom inn i ambassadebygningen og framsatte krav. Ifølge anonyme israelske tjenestemenn skal mannen være en palestiner som uten hell prøvde å søke asyl i Storbritannia ved å barrikadere seg på den britiske ambassaden for fire år siden.

Palestineren, Nadim Injaz, fra Ramallah på Vestbredden, skal ha ringt avisa Ma'ariv og truet med å brenne ned ambassaden dersom han ikke får asyl i Tyrkia.

AP skriver at advokat Abuani har snakket med mannen på telefon. Han krever å bli fløyet til Tyrkia fordi han blir forfulgt av den israelske sikkerhetstjenesten.

Får ikke gå inn Ifølge Ynetnews.com kan det fremdeles pågå et drama innenfor de tykke ambassadeveggene. Store israelske politistyrker har tatt oppstilling utenfor bygningen - men kan foreløpig ikke gå inn, siden det inne på ambassadeeiendommen er tyrkisk jurisdiksjon som gjelder.

Ambulansepersonell med bårer skal ha prøvd å ta seg inn i ambassadebygningen, men måtte snu med uforrettet sak, melder israelsk radio.

Området rundt den tyrkiske ambassaden i Tel Aviv var tidligere i år åsted for store antityrkiske demonstrasjoner i forbindelse med den blodige bordingen av Gaza-konvoiskipet «Mavi Marmara»; konvoien hadde Tyrkia som avreiseland, og ni tyrkere ble drept.

Tyrkia tilbakekalte ambassadøren som svar på episoden, og ambassaden har siden hatt konsulen som øverste tyrkiske diplomat.

Dagbladet følger saken.

DEN ANGIVELIGE GISSELTAKEREN: Gisseltakeren skal være identisk med palestineren Nadim Injaz, som her ses etter at han barrikaderte seg på den britiske ambassaden med et lekegevær for fire år siden. Foto: ARIEL SCHALIT/AP/SCANPIX
DEN ANGIVELIGE GISSELTAKEREN: Gisseltakeren skal være identisk med palestineren Nadim Injaz, som her ses etter at han barrikaderte seg på den britiske ambassaden med et lekegevær for fire år siden. Foto: ARIEL SCHALIT/AP/SCANPIX Vis mer