SKYTER: En amatørvideo viser en mann stå utenfor en Mc Donald´s restaurant i München som skyter mot mennesker på gaten. Video: Lastet opp av Felix Urbauer / Facebook Vis mer

Skyting på kjøpesenter i München: Minst ti døde, 21 skadd

Undersøker død person med bomberobot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Politiet i München sier at gjerningsmannen, som skjøt og drepte ni personer før han tok sitt eget liv fredag kveld, trolig var en tysk-iransk 18-åring fra München. De mener 18-åringen handlet alene.

- Motivet og bakgrunnen for skytingen er fortsatt uklart, sier Münchens politimester Hubertus Andrä på en pressekonferanse natt til lørdag.

(Dagbladet): Flere personer er drept og skadd etter at én eller flere gjerningspersoner åpnet ild ved et kjøpesenter i Olympiaparken i München fredag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Under en pressekonferanse ved 2.20-tida natt til lørdag bekrefter politiet at minst ti personer er drept i angrepet. Politiet sier mye tyder på at en av de døde personene er gjerningsmannen.

Ved 01.30-tida natt til lørdag meldte politiet at det trolig bare var én gjerningsmann, og at han tok sitt eget liv.

- I løpet av etterforskningen har vi funnet en person som har tatt sitt eget liv. Det dreier seg etter all sannsynlighet om gjerningsmannen, som i henhold til det vi vet så langt, handlet alene, skriver politiet på Twitter.

Mannen skal ha blitt funnet omtrent 1 kilometer fra kjøpesenteret der skytinga fant sted. Ifølge nyhetsbyrået dpa ble mannen funnet med skader som «samsvarer med en voldelig død».

En regional TV-stasjon opplyser at mannen som er funnet død, hadde en rød ryggsekk lik den som er sett på en av gjerningsmennene, melder Reuters. En politirobot undersøker sekken, ifølge NTB.

BEVÆPNET: Politiet bevæpnet seg med umiddelbart etter at de første meldingene om skyting på kjøpesenteret kom. Foto: AFP / NTB Scanpix 
BEVÆPNET: Politiet bevæpnet seg med umiddelbart etter at de første meldingene om skyting på kjøpesenteret kom. Foto: AFP / NTB Scanpix  Vis mer

Like før klokka 00.30 meldte München-politiet på Twitter at minst ti personer er skadd i forbindelse med hendelsen. Klokka 00.50 melder brannvesenet i byen at 21 skadde er kjørt til sykehus.

Joachim Herrmann, innenriksministeren i Bayern, forteller at det dreier seg om minst én gjerningsperson.

- Ingen indikasjoner på islamistisk terror

Det tyske antiterrorpolitiet, «GSG 9», er på plass i München og skal delta i jakten etter de mulige gjerningspersonen(e).

Politiet forteller at det ikke er noen indikasjoner på at angrepet i München var en islamistisk terrorhandling, melder Reuters.

Skytinga skal ha begynt utafor en McDonalds-restaurant ved kjøpesenteret klokka 17.52, forteller Thomas Baumann ved München-politiet.

Politiet har ikke gjort noen pågripelser, men nyhetsmagasinet Focus hevder at den ene av gjerningspersonene skal ha skutt seg selv, og siterer anonyme sikkerhetskilder. Opplysningene er ikke bekreftet.

Gjerningspersonene skal ha avfyrt minst 30 skudd inne på kjøpesenteret i nærheten av Olympiaparken i München.

Seks personer skal være alvorlig skadd, ifølge TZ.

PST skriver på Twitter at de «følger situasjonen i München og gjør fortløpende vurderinger av om hendelsen påvirker trusselbildet i Norge».

Sperret av området

Politiet har avsperret området rundt senteret. Det er uklart om gjerningspersonene greide å stikke av før politiet sperret av området. Politiets innsatsstyrker søker gjennom parken.

Skarpskyttere er i helikoptre som nå flyr over München.

SKARPSKYTTERE: Politihelikoptre i lufta har skarpskyttere med seg, ifølge Bild. Foto: AFP / NTB Scanpix 
SKARPSKYTTERE: Politihelikoptre i lufta har skarpskyttere med seg, ifølge Bild. Foto: AFP / NTB Scanpix  Vis mer

TV-kanalen ZDF melder at store politistyrker har satt kursen mot sentrum av München fordi en eller flere gjerningspersoner skal ha vært observert der. Tidligere ble det meldt om at det også foregikk skyting ved et kjøpesenter nær Karlsplatz. Dette avkrefter en polititalskvinne overfor Bild.

Politiet har bedt innbyggerne i München om å holde seg inne, ifølge tyske TZ.

De ber også publikum om å ikke publisere bilder og video av politiaksjonene som foregår rundt omkring i München - for å unngå at de mistenkte får nettopp den informasjonen.

LØPER I DEKNING: Tyske medier melder om skyting på et kjøpesenter i München. Her løper folk i dekning fra senteret. Video: Twitter / @thaminastoll Vis mer

Det avholdes krisemøte i Bayerns delstatsregjering. Bayersk radio melder at politiet ber alle motorister som ferdes på motorveier til München lager rom til utrykningskjøretøy.

«Amokalarm»

Det er slått såkalt «amok-alarm» over hele byen, noe som blant annet innebærer at alle politifolk blir innkalt til tjeneste og at alle ambulanser og andre utrykningskjøretøyer skal settes i alarmberedskap, melder tv-stasjonen ZDF.

München-inbyggere skal i tillegg ha blitt varslet via en melding til sine smarttelefoner om å holde seg innendørs.

Sykehusene i München er satt i katastrofeberedskap, og alle tilgjengelige nødkjøretøy har rykket ut til området hvor kjøpesenteret ligger, skriver de videre.

FLYKTER: Dette bildet viser personer som flykter fra kjøpesenteret kort tid etter skytingen. Foto: AP / NTB Scanpix
FLYKTER: Dette bildet viser personer som flykter fra kjøpesenteret kort tid etter skytingen. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

T-banenettet og all annen kollektivtrafikk i byen skal være stengt som følge av skyteepisoden. Den største togstasjonen i München er også stengt, melder AFP.

Hasteinkaller sikkerhetsrådet

Statsminister Angela Merkel har hasteinnkalt det tyske sikkerhetsrådet til et møte lørdag morgen. Det opplyser hennes stabssjef, Peter Altmaier, ifølge nyhetsbyrået dpa.

Utenriksdepartementet (UD) har vært i kontakt med ambassaden i Berlin. UD ber alle nordmenn i München om å holde seg innendørs, og følge lokale myndigheters råd og anbefalinger.

Har vært i beredskap

Sikkerhetsstyrker i den tyske delstaten Bayern, hvor München ligger, har vært i beredskap siden mandag, ifølge BBC.

Da knivstakk en 17 år gammel afghansk gutt fem personer på et tog.

Myndighetene skal ha advart mot flere lignende angrep.

Dagbladet oppdaterer saken.