«SKYTTEREN:»  Igor Strelkov tok i går på seg på seg ansvaret for nedskytingen av Air Malaysia-flyet, før innlegget ble fjernet i går kveld. Foto: REUTERS / Maxim Zmeyev / NTB Scanpix
«SKYTTEREN:» Igor Strelkov tok i går på seg på seg ansvaret for nedskytingen av Air Malaysia-flyet, før innlegget ble fjernet i går kveld. Foto: REUTERS / Maxim Zmeyev / NTB ScanpixVis mer

«Skytteren» tok på seg skylda for angrepet

Så ble innlegget slettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Igor Strelkov - Igor Skytteren - er hans krigernavn. På Russlands svar på Facebook - Vkontaktje - tok han i går på seg på seg ansvaret for nedskytingen av Air Malaysia-flyet, før innlegget ble fjernet i går kveld.

Egentlig skal Strelkov hete Igor Girkin, og være enrussiske statsborger fra Moskva.

Ukrainske myndigheter har lenge påstått at Strelkov er oberst i den russiske militære etterretningen GRU, og at han har vært skribent i det ytterliggående russiske nasjonalistiske tidsskriftet Zaftra - I går.

Brutal og kompromissløs - Vi har advart mot å fly over «vår himmel», skrev Strelkov på Vkontakte, som er en russisk variant av Facebook i går. Men så ble meldingen fjernet fra Vkontakte. Det var i går kveld uklart om meldingen ble lagt ut før eller etter nedskytingen av Air Malaysia-flyet.

Strelkov, eller Girkin, er uansett den pro-russiske kommandanten i Øst-Ukraina som har utmerket seg med sin brutalitet og kompromissløshet i forhold til ukrainske myndigheter.

Strelkov og hans menn tok kontroll over byen Slavjansk i april, og holdt byen i sitt jerngrep til de ble kastet ut av ukrainske sikkerhetsstyrker 5. juli. Dette var den største militære suksessen Ukraina har hatt i konfrontasjonen med opprørerne. Mer enne 400 mennesker er døde i opprøret i Øst-Ukraina før styrten til Air Malaysia-flyet i går.

Skrev under dødsdom Strelkov styrte Slavjansk med jernhånd, og ifølge Kyiv post skrev han under en dødsdom for en småkriminell som stjal to skjorter og ei bukse mens ei sentrumsgate i Slovjansk var under beskytning.

Mannen skal ha blitt henrettet med maskingeværild umiddelbart etter at dødsdommen var klar, 18. juni.

Strelkov ble utnevnt til «forsvarsminister» i «Folkerepublikken Donetsk» i mai. Han er en av en håndfull ledere i Øst-Ukraina som ikke alltid spiller på lag. Det har vært en intens rivalisering mellom de forskjellige lederne av det militante pro-russiske opprøret i Øst-Ukraina.

Interesse for militærhistorie Igor Strelkov skal ifølge russiske medier ha deltatt i pro-russiske aksjoner i Transdniestria, Bosnia, og Tsjetsjenia. Den militære enheten han leder nå skal ha oppstått på Krim, i forbindelse med den russiske annekteringen av halvøya i mars.

Strelkov er interessert i historie. Hans atore interesse når han ikke er militant aktivist for et større Russland er å delta i markeringer av historiske slag. Han er avbildet i et utall kostymer og uniformer knyttet til historiske slag, blant annet i en gladiator-uniform fra romer-tiden.