Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skyver overvåkingsbråket fra seg

President Barack Obama går imot råd fra egne eksperter om hvordan NSA-overvåkingen bør begrenses.

HOLDER TALE: USAs president, Barack Obama, skal i dag holde tale om hvordan han planlegger å begrense amerikansk overvåking. Foto: EPA/SHAWN THEW
HOLDER TALE: USAs president, Barack Obama, skal i dag holde tale om hvordan han planlegger å begrense amerikansk overvåking. Foto: EPA/SHAWN THEW Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): I juni begynte den tidligere CIA-ansatte Edward Snowden å lekke hemmeligstemplede dokumenter om virksomheten til etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA). Dokumentene viste en omfattende amerikansk overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk og har rystet verden og skapt en stor diplomatisk krise.

Her er en tidslinje over Snowden-saken.

Siden den gang har både Kongressen og Det hvite hus hatt gjennomganger, og Obama har fått råd fra en egen ekspertgruppe. I dag er han endelig klar til å fortelle hva han vil i en tale.

Balansekunst Anonyme kilder sier til Washington Post og New York Times at Obama vil kreve strengere begrensninger på NSAs tilgang til data om telefonsamtaler, ta til orde for sterkere vern av privatlivet til utlendinger, og foreslå at det opprettes en offentlig forsvarer som skal representere hensynet til privatliv i hemmelige etterretningsdomstoler.

Samtidig går han ikke så langt som hans egen ekspertgruppe har foreslått. Han vil for eksempel ikke gå inn for å overlate deler av telefondataene til teleselskapene eller kreve domstolsbeslutning når etterretningsorganisasjonene sender såkalte «nasjonal sikkerhetsbrev» hvor de ber om forretningsdata.

Obama må balansere hårfint i denne saken. Han skal forsøke å berolige statsledere og befolkningen i i allierte land, som skal ha blitt overvåket og er rasende. Han må berolige grunnfjellet i det demokratiske partiet og alle amerikanerne som er dypt bekymret for personvernet. Han må berolige de svære internasjonale teknologiselskapene, som føler seg presset fordi de er tvunget til å overlate data til NSA.

Samtidig må han ikke framstå som om han ikke tar kampen mot terrorisme alvorlig eller legge seg ut med etterretningsorganisasjonene og deres støttespillere i Kongressen.

Til Kongressen Ifølge de to avisenes kilder blir trolig løsningen å opprettholde mange av dagens etterretningsprogrammer, men samtidig å åpne opp for reform og endring seinere.

VARSLET: Tidligere CIA-ansatt, Edward Snowden, avslørte massiv amerikansk overvåking av internasjonal data- og teletrafikk. Han har nå midlertidig asyl i Russland. Foto: AFP PHOTO / CHANNEL 4
VARSLET: Tidligere CIA-ansatt, Edward Snowden, avslørte massiv amerikansk overvåking av internasjonal data- og teletrafikk. Han har nå midlertidig asyl i Russland. Foto: AFP PHOTO / CHANNEL 4 Vis mer

Ifølge Washington Posts kilder vil han skyve den vanskeligste beslutningen fra seg og be Kongressen om å bestemme hele NSA-programmets framtid. Neste år går nemlig loven som opprettet programmet ut på dato, og det er lite trolig at den dypt splittede kongressen vil fornye den uten endringer.

Noen av de ansatte i etterretningsorganisasjonene er redde for at begrensningene Obama foreslår vil gjøre jakta på terrorister vanskeligere. Andre er lettet over at han ikke går lenger.

- Er dette kosmetisk, eller er det faktisk en tunge på vektskåla i en annen retning? Det er spørsmålet, sier en etterretningskilde til New York Times.

Det hvite hus vil ikke kommentere saken før Obamas tale.

Hele Norges coronakart